Annons
Nyheter

Från hårvax till skolkatalogen

Hårvax, vita skjortor och bländande leenden som ska förevigas för att följa med i årtionden genom byrålådor och flyttkartonger. Det har blivit dags för skolfoto för klass 9 B på Väståkraskolan.
Nyheter • Publicerad 25 september 2009
Foto: 
Högtidligt tillfälle kräver högtidliga kläder. Morgan Rohlwin knyter slipsen åt Jonathan Lundgren.
Högtidligt tillfälle kräver högtidliga kläder. Morgan Rohlwin knyter slipsen åt Jonathan Lundgren.Foto: 
"Då är vi tysta, ler och sen kör vi", säger fotografen Per Jönsson när klass 9 B på Väståkraskolan fotograferas till skolkatalogen. Men eleverna får vänta tre veckor innan katalogen finns tillgänglig.
"Då är vi tysta, ler och sen kör vi", säger fotografen Per Jönsson när klass 9 B på Väståkraskolan fotograferas till skolkatalogen. Men eleverna får vänta tre veckor innan katalogen finns tillgänglig.Foto: 
Åsa Knutsson tar porträttfoto i samband med fotograferingen till skolkatalogen.
Åsa Knutsson tar porträttfoto i samband med fotograferingen till skolkatalogen.Foto: 

ANDERSLÖV. – Ni vet vad som gäller. Inga symboler för våld, sex eller rasism får finnas med på fotot, sånt ska bort direkt, säger fotografen Per Jönsson.

Han instruerar eleverna hur de ska stå och vart de ska vända blicken. Niondeklasserna följer vant instruktionerna. Korta skratt ekar mot gymnastiksalens tak. Väggen är klädd med en gråblå bakgrund av tyg som badar i ljuset från fotostrålkastarna.

Annons

– Jaha. Då är vi tysta, ler och sen kör vi, säger Per Jönsson.

Han pressar ner kamerans avtryckare. Fotoblixtarna spelar över lokalen och fångar klass 9 B på bild.

– Hur fotot blev? Spexigt skulle jag tro, säger Ellinor Jönsson.

Tillsammans med klasskamraterna har hon blivit fotograferad varje år, från dagis och framåt till nian. Skolkatalogerna har samlats på hög.

– Jag kollade på gamla foton från när vi började skolan. Det kändes väldigt länge sedan, man har växt en del sen dess, säger Ellinor Jönsson.

En halvtimme tidigare lämnar eleverna lektionen för fotograferingen. Tillsammans med några klasskamrater slår sig Marcus Malmquist-Berg ner på en bänk utanför klassrummet.

– Nej det är ju inget särskilt med klassfoto. Jag har inte klätt upp mig eller så, det blir kläder man brukar ha i skolan, säger han.

Kring hörnet sprider sig doften av hårvax. Hampus Wiberg tittar sig i spegeln, rättar till lockarna och låter det mörka håret falla ner i pannan.

– Jag har den här frisyren jämt. Fast den är extra viktig idag, säger han.

– Du blir ju skitsnygg, kommenterar en klasskompis.

Annons

Klassen samlas vid ingången till gymnastiksalen. Jonathan Lundgren och Lukas Granat ansluter klädda i vit skjorta och slips.

– Vi har det som lite tradition till klassfotona. I år är det ju sista gången som vi tar kort med den här klassen innan vi börjar gymnasiet, säger Lukas Granat.

Dörren öppnas, Per Jönsson släpper in klass 9 B. Tre veckors otålig väntan på skolkatalogen har börjat.

Andreas Mattsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons