Annons
Nyheter

En stark berättelse som väckte frågor

Judith Popinska har överlevt två koncentrationsläger. "Det fanns ingen Gud som brydde sig och människorna utanför hade glömt oss – så kändes det", säger hon när hon berättar sin historia för Väståkraskolans nior.
Nyheter • Publicerad 27 april 2010
Judith Popinskis berättelse väckte många frågor hos eleverna.
Judith Popinskis berättelse väckte många frågor hos eleverna.Foto: 
Judith Popinskis berättelse väckte många frågor hos eleverna. Ellen Lindstedt var en av dem som stannade kvar för att prata lite grann efteråt. "Det är så många tankar som dyker upp när du berättar", säger hon
Judith Popinskis berättelse väckte många frågor hos eleverna. Ellen Lindstedt var en av dem som stannade kvar för att prata lite grann efteråt. "Det är så många tankar som dyker upp när du berättar", säger honFoto: 

Förintelsens överlevare blir allt färre. Judith Popinski från Polen är en av dem. När hon kom till Sverige efter andra världskrigets slut var hela hennes släkt utplånad, av sjukdom i gettot hemma i Polen eller ihjälgasade i Auschwitz.

– Grymheten går inte att beskriva. Vi slutade att existera som människor och förvandlades till djur, säger Judith när hon står framför niondeklassarna.

Annons

För niorna är hennes berättelse en del i deras arbete om kriget och förintelsen. Klassen tittar med stora ögon på den korta kvinnan med lågklackade blanka skor och vadlång kjol och lyssnar uppmärksamt på hennes ord.

– Sex miljoner människor mördades. Det är bara en siffra, eller hur? Men tänk att varenda en av de siffrorna är en människa. En människa med framtidsdrömmar och med en bakgrund.

Judith Popinski pratade inte alls om tiden i koncentrationslägrena när hon kom till Sverige, trots att hennes man också är en av de överlevande. Vändpunkten kom 1991 när nynazister började marschera på stan. Då gick hon med i en grupp för överlevande som åker runt och håller föredrag.

– När jag inte finns mer, då finns ni och det är upp till er att inte glömma bort vad som hänt. Det är ni som måste berätta min och de andras historia vidare till nästa generation.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons