Nyheter

De arbetar bland gravstenar

Kyrkogårdsvaktmästare toppar troligen ganska få listor över drömjobb, och det var inte heller Ulrika Wallins, Josefine Vinserus eller Anton Titoffs förstaval av sommarjobb. Men nu trivs de ganska bra. Fast de tänker inte bli kvar på kyrkogården.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2010
"Det är skönt att få vara utomhus", menar Ulrika Wallin och Josefin Vinserus håller med.
"Det är skönt att få vara utomhus", menar Ulrika Wallin och Josefin Vinserus håller med.Foto: 
Ulrika Wallin, Josefine Vinserus och Anton Titoff trivs bra med jobbet på kyrkogården trots att det kanske inte var deras förstaval.
Ulrika Wallin, Josefine Vinserus och Anton Titoff trivs bra med jobbet på kyrkogården trots att det kanske inte var deras förstaval.Foto: 
Anton Titoff fick sommarjobbet genom sin mamma.
Anton Titoff fick sommarjobbet genom sin mamma.Foto: 

Ulrika Wallin, Josefine Vinserus och Anton Titoff är några av sommarjobbarna i Anderslövs församling i år. De åker runt på de olika kyrkogårdarna i församlingen och rensar ogräs och håller ordning bland gravarna. För Josefine Vinserus är det andra året i rad även om hon egentligen hade hoppats på något annat jobb i år.

– Men det var en lättnad när jag ändå fick jobb här. Jag har sökt i alla småbutiker här i Anderslöv men eftersom de är så små behöver de inte någon sommarjobbare, säger hon.

Ulrika Wallin testade lyckan – utan framgång – hos ett bemanningsföretag.

– Jag fyller 18 i höst, men det är svårt att få ett jobb även efter det, säger hon.

De är alla tre överens om att sommarjobbande ungdomar inte har lyxen att kunna välja sina jobb. Samtidigt är de ganska nöjda med jobbet som vaktmästare. Och de har ju onekligen valt en bra sommar för utomhusjobb.

– Det har nästan varit för varmt ibland. Men det är skönt att få vara utomhus, säger Ulrika Wallin.

Dessutom är lönen ett stort plus. För Josefine Vinserus och Ulrika Wallin höjdes den med ungefär en tjuga i timmen eftersom de är 18 år. Nu får de 95 kronor i timmen.

– Detta är ju mitt sista sommarlov så man vill inte jobba alla veckor men samtidigt har jag ju pengar sen i höst, säger Ulrika Wallin.

Mittemellan är bäst, tycker Anton Titoff.

– Att jobba halva lovet är lagom, säger han.

Trots att de trivs är det ingen av dem som kan tänka sig en karriär som kyrkogårdsvaktmästare.

– Nej, jag tänker inte bli kvar här hela livet, säger Josefine Vinserus och får medhåll från de andra.

INTERNAL INTERNAL
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.