Annons
Nyheter

Byalag kan vara en lösning

Ett eget byalag som bättre kan ta tillvara Anderslövs intressen. Det var en av tankarna som kom fram under Företagarnas träff på Anderslövs gästgivaregård på torsdagskvällen.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Johan Nilsson, vice ordförande i Företagarna, inledde kvällen på Anderslövs gästgivaregård. "Anderslöv kommer att finnas i 100 år till och vara välmående", sa han.
Johan Nilsson, vice ordförande i Företagarna, inledde kvällen på Anderslövs gästgivaregård. "Anderslöv kommer att finnas i 100 år till och vara välmående", sa han.Foto: Claes Nyberg

Ditte Fagerlund, vd för Trelleborgs kommuns utvecklingsbolag, var inbjuden. Hon tyckte att det lät som en bra idé och jämförde med Citysamverkan i Trelleborg och hamnarnas verksamhetsråd. Där sitter kommunala tjänstemän som man kan föra en direkt dialog med.

– Då brukar det hända saker, säger Ditte Fagerlund.

Annons

Dsikussionen kom upp apropå de synpunkter som många hade på att det aldrig händer något när man ringer till kommunen och vill ha problem åtgärdade, till exempel med gatubelysning. Ett råd liknande Citysamverkan eller hamnarnas verksamhetsråd kan få fart på processen menade Ditte Fagerlund som också berättade att samhällsbyggnadsnämnden inrättat en särskild arbetsgrupp för Anderslöv. I den sitter både politiker och tjänstemän.

– Det är ett steg i rätt riktning, menade Ditte Fagerlund.

På mötet var alla överens om att den negativa trenden som Anderslöv, i alla fall utåt sett, verkar vara inne i måste brytas. Och att flera små steg i rätt riktning kan ge en positiv spiral.

Under mötet kom också den segslitna frågan om ett utomhusbad i byn upp. Det finns en donation på sju miljoner kronor att användas till ett utomhusbad, men kommunen har ännu inte fattat några beslut om att investera i en badanläggning. Den samlade församlingen på gästgivaregården tyckte att frågan redan dröjt för länge.

– Någon har sagt att det skulle kosta 25 miljoner att anlägga ett utomhusbad, det kan inte var sant, tyckte en deltagare.

– Kan vi inte göra det till ett Leaderprojekt och ansöka om pengar, frågade någon Ditte Fagerlund som svarade nekande.

– Bidrag från Leader får inte användas till sådana investeringar.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons