Annons
Nyheter

Bowling är bäst på tv

De står alla med blicken fäst på skärmen. Tv-bordet är flyttat och koncentrationsnivån är hög. Men när medlemmarna i Gröningens aktivitetscenter spelar tv-spel är skrattet inte långt bort.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010
En stor tv är ett måste för att pensionärerna ska kunna spela tv-spel. I förgrunden: Lena Larsson och Birgitta Jacobsson.
En stor tv är ett måste för att pensionärerna ska kunna spela tv-spel. I förgrunden: Lena Larsson och Birgitta Jacobsson.Foto: 
Gunnar Jakobsson, 81, instruerar Birgitta Jacobsson hur man svingar kontrollen för bästa resultat.
Gunnar Jakobsson, 81, instruerar Birgitta Jacobsson hur man svingar kontrollen för bästa resultat.Foto: 
Gunnar Jakobsson koncentrerar sig på att få ner käglorna i Wii Sports.
Gunnar Jakobsson koncentrerar sig på att få ner käglorna i Wii Sports.Foto: 
Lena Larsson visar Alice Lütjohann hur man använder kontrollen, under mycket skratt.
Lena Larsson visar Alice Lütjohann hur man använder kontrollen, under mycket skratt.Foto: 

Gunnar Jakobsson, 81, tar första steget i dagens aktivitet. Med vant grepp om handkontrollen och fokusen på topp svingar han armen och ser på medan käglorna faller. Den här gången satte han en spärr.

– Det är skoj, det är ett tidsfördriv. Man är pensionär och har inte så mycket annat att göra, då passar det bra.

Annons

Gunnar Jakobsson har provat både boxning och golf på Wii, men bowling är favoriten. Att lära sig hur spelet fungerade var inga problem och han hade kunnat tänka sig att ha tv-spelet där hemma.

– Men då hade man inte fått något annat gjort än att stå där hemma och spela!

Det var i maj som fritidsledare Lena Larsson köpte in ett Wii, en spelkonsol som med hjälp av en handkontroll läser av ens rörelser och för över dem på tv-skärmen. Funktionen gör att man bland annat kan spela golf, tennis och bowling inomhus – utan klubbor, racketar och klot.

– Man måste hitta nya vägar nu, vi får in en ny grupp pensionärer som är yngre. Och då är det kanske inte så mycket av det gamla vanliga, man broderar, man syr. Det här är nytt och någonting som de kan klara även om de har en nedsatt funktion någonstans, säger Lena Larsson samtidigt som hon håller ett öga på Gunnar Jakobsson, som har kontrollen i ena handen och kryckan i den andra.

– De är nyfikna, men de är lite rädda för det här. Du vet, det är ungdomar, det är tv-spel och datorer. Men det fungerar, fortsätter Lena Larsson.

– Ibland ställer jag mig själv här och spelar lite. Så kommer de och ska prova! Lite försiktiga, men de som har provat några gånger, som Gunnar, tycker att det är roligt, säger Lena Larsson och rättar en av deltagarna som släpper sitt fiktiva bowlingklot för tidigt.

Nyfikenheten är påtaglig. När en av dem spelar står resten runt omkring i en ring, lika engagerade som den som spelar. För de flesta är spelandet nytt och spännande. En gång i veckan är det schemalagt Wii-spelande. Intresset för aktiviteten varierar beroende på vad som pågår i huset i övrigt.

Siv Bergdahl, 76, blev lockad att prova på efter att det pratats om spelet i huset. Golfspelet gillade hon inte, det var ”åt skogen”, men däremot uppskattades bowlingen. Hon upplevde dock lite utmaningar i starten.

– Jag hade problem med att få klotet rakt, det drog till vänster. Och sedan att få upp riktig fart! Men det blev bättre och bättre ju längre man höll på.

Hon fortsätter med att påpeka det behändiga i att inte behöva ut och fara för att hitta på liknande aktiviteter.

Annons

– Det är jättetrevligt, jag hoppas att det kommer igång lite mer, säger Siv Bergdahl.

Om intresset finns har Lena Larsson planer för framtiden – att utmana en av Anderslövs skolklasser i tv-spelet.

– Det är ju en utmaning med tanke på att de spelar ofta och är rutinerade. Och kan vi vinna en match, då är det heder åt oss!

– Ja, man får göra så gott man kan, säger Gunnar Jakobsson och skrattar.

INTERNAL INTERNAL
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons