Annons
Nyheter

Tröttsam kamp för säkrare väg

Föräldrarna som har sina barn i skolan och förskolan i Alstad är ständigt rädda för trafikolyckor. De vill göra vägen genom byn säkrare – men ingen verkar lyssna.
Nyheter • Publicerad 18 april 2011
Foto: 

– Det här har väl varit en diskussion i tjugo år nu, säger Lars Norlin och suckar.

Mellan skolan och förskolan i Alstad springer barnen medan bilarna dundrar förbi. Hastighetsgränsen är 30 kilometer i timmen under dagtid. Men enligt Västra Alstads skolas intresseförening är det många som kör fortare.

Annons

– Jag blir så arg när yrkeschaufförer kör riktigt fort förbi, säger Sofia Åkerman.

För cirka sex år sedan sänktes hastigheten genom byn från 50 till 30. Det blev en kortvarig förbättring, men sedan körde trafikanterna fort igen. En undersökning som Trafikverket gjorde för två år sedan visade att under en dag var medelhastigheten 36 kilometer i timmen.

– Det tyckte man var godtagbart! Jag förstår det inte, säger Robert Thunell.

Han är dock inte helt säker på att hastigheten måste vara 30 genom byn för att övergången mellan skolan och förskolan ska bli säker.

– Det är möjligt att det ska vara 50 på vägen i kombination med en förhöjning vid övergångsstället. Eller lampor som lyser när någon är på väg över, säger han.

De har upprepade gånger försökt få Trafikverket, som ansvarar för vägen, att åtgärda säkerhetsproblemen. Nu vill de vända sig till kommunen istället.

– Vi hoppas att det finns någon möjlighet att få hjälp därifrån, säger Per Sjöstrand.

David Hylander
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons