Annons
Nyheter

Redskap för fem miljoner ropades in

Blåsigt och kallt, men poplärt och trångt. När den årliga auktionen hos Lantmännen i Alstad drog i gång tog traktorer och plogar snabbt slut.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2011
När man har 340 objekt att sälja på en dag är det bäst att skynda på. Bengt Fridh ropade i fem timmar och fyrtio minuter.
När man har 340 objekt att sälja på en dag är det bäst att skynda på. Bengt Fridh ropade i fem timmar och fyrtio minuter.Foto: 
Rasmus Antonson tog med sig sonen Erik Antonson till auktionen.
Rasmus Antonson tog med sig sonen Erik Antonson till auktionen.Foto: Claes Nyberg
Lång väntan i kylan blev det för Hans och Ann-Magret Bauer från Beddingestrand. De håller på att sälja av saker som hör till gården eftersom det snart att dags att gå i pension.
Lång väntan i kylan blev det för Hans och Ann-Magret Bauer från Beddingestrand. De håller på att sälja av saker som hör till gården eftersom det snart att dags att gå i pension.Foto: Claes Nyberg

Erik Antonsson, 1,5 år, har det varmt och skönt i sin vagn med tjock mössa, overall och filt. Desto kallare har pappa Rasmus Antonsson som står bredvid och huttrar.

– Det är alltid kallt på denna auktion. Men man kommer hit ändå. Kanske hittar man något intressant, säger han.

Annons

Rasmus Antonsson är lantbrukare i Tomelilla. Men nu har han åkt till Alstad över dagen för att vara med på den årliga auktionen av lantbruksmaskiner. Han var inte ensam. Trots den bitande kylan och hårda blåsten var det fullt av folk hos Lantmännen. Överallt trängdes de tillsammans med stora maskiner och vagnar där det såldes korv och kaffe.

– Det är ju nu man har tid. Om en månad är vintern över och vi har fullt upp, säger han och drar upp filten i vagnen så att den täcker sonens haka.

En bit ifrån honom står Mattias Sonesson från Svalöv och fryser han också. Han har en lång väntan framför sig.

– Jag vet vad jag vill köpa, en kultivator. Den går nog på cirka 60 000 kronor. Men den kommer att säljas sist, säger han.

340 objekt såldes på auktionen. Man började i storleksordning, minst först och störst sist.

– Det känns som det är ovanligt mycket folk i år. Väldigt många har ringt innan och hört sig för. Nya maskiner är så dyra att de begagnade alltid är intressanta, säger auktionsförättare Håkan Ottosson.

Han står framför en bil som kör vagnen där ropare Bengt Fridh står och i rasande fart tar emot nya bud. Så fort ett objekt är sålt rullar bilen vidare mot nästa och så får Bengt Fridh börja om. Totalt höll auktionen på i fem timmar och fyrtio minuter, längre än så har auktionen hos Lantmännen aldrig varit.

Blir du inte trött i rösten?

– Nej, rösten klarar sig. Jag har inga problem att stå länge i kylan. Då är det värre att vara ropare på sommaren i stark sol, säger han.

Bredvid står Hans och Ann-Magret Bauer. De har kommit från gården i Beddingestrand och ska sälja några vagnar. Lantbruket ska läggas ner och marker arrenderas ut nu när Hans Bauer går i pension.

– Jag trodde att det skulle kännas vemodigt att vara här och sälja sina saker. Men det känns faktiskt bara skönt, säger han.

Henrik Kilefors
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons