Lokalt på tallrikarna när LRF satte menyn
ALSTAD. Linda Nyberg som arbetar på Alstadhemmet sätter fram formen med den gyllengula äggakakan på bordet. Dofterna av ägg och stekt fläsk sprider sig i matrummet.
– Det är precis så här det ska lagas till, med riktigt fläsk, då smakar det gott. Och det är ju extra gott när man inte äter det så ofta, säger Elsie Olsson som bor på hemmet.
Hennes bordsgranne Arne Svensson är dock inte lika lyrisk över äggakakan.
– Nja, jag kanske inte är så överförtjust. Men idag har jag en pilsner till och då går det ju ner, säger han med ett skratt.
Idén att servera den traditionella skånska rätten på äldreboenden kommer från Lantbrukarnas riksförbund, LRF. På Alstadhemmet, Tappershus och Hermelinen går det under dagen åt ett 20-tal äggakakor.
– Vårt ungdomsförbund håller i det hela. Vi vill lyfta fram närproducerad mat för att kommuner ska bli bättre på tänka lokalt i sina upphandlingar, säger Jan Hultgren från LRF.
Projektet är rikstäckande och på olika platser i Sverige framhålls olika lokala specialiteter. Äggakakan som serveras på Alstadhemmet är tillagad i Tingbacken nära Västra Vemmenhög.
Äter du själv äggakaka?
– Självklart. Men det måste vara bra råvaror om det ska bli gott, säger Jan Hultgren.