Annons
Nyheter

Hästkrafter tog dem från Spanien till Alstad

De började med medicinska produkter i England, gick vidare till att driva stall i Spanien för att sedan landa i en hästbutik i på landsbygden. Resrutten för Chris och Christina Morton har varit lång. Men trots det har den bara börjat.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Ridstövlar i olika färger.
Ridstövlar i olika färger.Foto: Tomas Nyberg
"Vi säljer mycket hästtäcken. Många av våra produkter köper vi från Asien. Då betalar vi i förskott och sen kommer produkterna. Det var lite nervöst i början", säger Chris Morton.
"Vi säljer mycket hästtäcken. Många av våra produkter köper vi från Asien. Då betalar vi i förskott och sen kommer produkterna. Det var lite nervöst i början", säger Chris Morton.Foto: Tomas Nyberg
Träns som tillverkats i Indien.
Träns som tillverkats i Indien.Foto: Tomas Nyberg
Christina och Chris Morton driver hästbutiken Paloma. "Paloma betyder duva på spanska. Vi bodde där innan vi flyttade hit", säger Christina Morton.
Christina och Chris Morton driver hästbutiken Paloma. "Paloma betyder duva på spanska. Vi bodde där innan vi flyttade hit", säger Christina Morton.Foto: Tomas Nyberg
Valet av sadel styrs av ridstilen. Westernsadlar har enligt Chris Morton blivit allt populärare.
Valet av sadel styrs av ridstilen. Westernsadlar har enligt Chris Morton blivit allt populärare.Foto: Tomas Nyberg

Dörren till hästbutiken Paloma öppnas. Kunden stiger in butikslokalerna där väggarna kantas av sadlar, träns och hästtäcken. En doft av läder ligger över rummen. Men det är inte bara hästintresserade personer som besöker butiken.

– Jo jag skulle ha foder till min hund, säger kunden.

Annons

– Jaha, vad har du för hund, undrar Christina Morton.

– En Jack Russel.

– Ja men de är inte så stora i maten, då passar detta fodret bra, säger Christina Morton och pekar på en grön förpackning.

– Bra, då slår jag till på den, säger kunden, betalar och går.

– Tack och hej.

Dörren slår igen och Christina Morton lägger pengarna i kassaapparatens låda. Sedan 1,5 år tillbaka är butiken hennes och Chris Mortons arbetsplats. Vägen hit gick via England och Spanien, hela tiden med egna företag som bas.

– I England jobbade vi med medicinska produkter och i Alicante drev vi ett stall. Jag utbildade mig också till veterinärassistent där. Men jag kommer härifrån trakten och vi kände att ville flytta. Vi började med ett stall där vi hyr ut boxar och nästa steg blev att öppna butiken, säger Christina Morton.

Båda två ser fördelar med att driva eget företag på landsbygden. Att slå upp butiksportarna i Trelleborg var inte aktuellt.

– Nu har vi så nära till stallet och till hästarna. Då kan vi också testa produkterna som vi säljer. I och med att vi inte har drivit företag här innan så har vi inget rykte med oss. Då måste man bygga upp det, säger Chris Morton.

Och skillnaderna mellan att vara företagare i Spanien och på landsbygden utanför Trelleborg är stora. Spanien präglas av "manyana", Sverige och svenskarna av punktighet.

Annons

– Det var lite av en omställning. Eller som en sån sak att svenskar går direkt hem efter jobbet, det gör inte spanjorer. Den vanan har vi nog tagit till oss. Att sitta hemma vid tv:n är inte vår grej utan vi vill vara aktiva och kreativa, säger Chris Morton.

Men det var en ren slump som ledde dem till butikslokalerna nära rondellen vid vägarna 101 och 108.

– Vi lämnade ganska mycket möbler kvar i Spanien, det är svårt att få med sig allt när man flyttar så långt. Då tittade vi in i möbelaffären. Vi började prata med och som att de skulle hyra ut en del av lokalen. Då slog vi till, säger Chris Morton.

Det som ligger till grund för deras affärsidé är ett brinnande intresse för hästar. Christina Morton har ridit sedan hon var liten, för Chris kom passionen för ridsport in senare i livet.

– Det var i Spanien som jag började rida. Det är aldrig för sent, även om balansen inte är riktigt lika bra som när man var yngre.

Med sig från Spanien hade de fem hästar. Men en såldes strax efter flytten.

– Det var en bekant som köpte den, vi hade inte riktigt tid med fem stycken, säger Christina Morton.

De är långt ifrån ensamma om sitt hästintresse. I Sverige har ridsporten vuxit explosionsartat under de senaste åren, bara i Skåne finns 35 000 hästar.

– Nu är det ju sensation om man ser en kossa på en bondgård. Men hästar finns överallt, säger Chris Morton.

Vad är det som är så fascinerande med ridning?

Annons

– Samspelet mellan häst och ryttare. Det handlar om att man har kontroll över djur som är oerhört starkt och väger 500 kilo. Eller att man har kontroll i de flesta lägena i alla fall, säger han.

Vad gör ni inte jobbar i butiken?

– Då är vi i stallet eller så rider vi.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons