Annons
Nyheter

Bybor vill ha säkrare trafik

I ett brev till kommunen och Vägverket kräver ett 40-tal Alstadsbor förändringar på väg 101 genom byn. Bland annat vill de flytta 50- och 70-skyltarna längre väster ut från byn. Syftet är att göra trafiken säkrare.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2009
Foto: 
Foto: 

ALSTAD. – Man vill ju att något ska hända innan det sker en olycka, säger Johnny Carlsson som bor tillsammans med Rose-Marie Persson precis vid Landsvägen.

De båda är två av dem som skrivit på listan som skickats in till myndigheterna. De menar att många bilister har för liten respekt för fartgränserna.

Annons

– Jag säger inte att alla kör för fort, men det är många som gör det. Och sedan man lade in farthinder på väg 9 så är det många lastbilar som tar den här vägen till Ystad istället, säger Johnny Carlsson.

– Ett av de stora problemen är att när man kommer körande genom byn västerut så ser man 70-skyltarna redan där det är 30 och gasar på, säger Rose-Marie Persson.

Hon menar att det bästa vore att flytta både 50- och 70-skyltarna västerut.

– 70-gränsen borde inte börja förrän i svängen. Nu börjar de gasa på när de ser skylten.

Rose-Marie Persson säger att så gott som alla i Alstad står bakom kravet på säkrare trafik genom byn.

– Men de flesta vill nog inte ha farthinder. Däremot en fartkamera vore bra, tror jag att många tycker.

En annan möjlighet som hon nämner vore att sätta upp ett trafikljus vid övergångsstället mellan förskolan och skolan.

– Det är ganska tät trafik här, säger Johnny Carlsson. Och vi som bor nära vägen märker direkt när lastbilarna inte håller hastighetsgränsen. Då skallrar det inne i huset.

Enligt Johnny Carlsson och Rose-Marie Persson är det inte så ofta som polisen kollar bilarnas hastighet i Alstad.

Tidigare i sommar har skolnämnden i Trelleborg begärt att Vägverket ska se över trafiksituationen i byn, eftersom många föräldrar är oroliga för sina barn när de korsar vägen.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons