Annons

Familjerådgivningen har relationen i fokus

Slitsamma småbarnsår, livskriser, nya familjebildningar, otrohet och trauman från barndomen. Orsakerna till återkommande konflikter i en parrelation kan vara många. Hos familjerådgivningen finns hjälp och stöd att få.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2021 • Uppdaterad 11 april 2022
På familjerådgivningen kan par, föräldrar och familjer som är i kris få hjälp och stöd i sina nära relationer.
På familjerådgivningen kan par, föräldrar och familjer som är i kris få hjälp och stöd i sina nära relationer.Foto: Patrik Lundin / SvD / TT

Det börjar alltid med ett telefonsamtal. Verksamhetssamordnare Catarina Marbe och hennes kollegor Ing-Marie Andersson och Ulrika Andersson turas om att svara på samtalen till familjerådgivningen och inleder alltid med att skapa sig en bild av vad det hjälpsökande paret har för behov.

– Det är viktigt för oss att vara tillgänglig på telefon och vi har flera telefontider varje vecka där man kan kontakta oss för att registrera sig för samtal, men också för att få rådgivning på telefon, förklarar Ulrika.

Annons

Alla tre har flerårig terapeutisk vidareutbildning och använder den evidensbaserade metoden Emotionally Focused Therapy, EFT, som funnits i Sverige sedan 2008, i delar av sitt arbete. Deras tre uppdrag är; reparation, separation och klargörande.

– När ett par kommer till oss och inte är överens, den ene vet exakt vad den vill men den andra är osäker, och det blir tydligt att de inte har samma målsättning med sin relation är det viktigt för oss att tydliggöra vad vårt uppdrag är. Vad vill paret? Ibland kan båda vara tveksamma, berättar Catarina.

Tillsammans utforskar de ambivalensen hos den som är tveksam och hjälper vederbörande att få fram och tydliggöra sina behov i relationen. Han eller hon får också hjälp och stöd att ta ansvar för sina behov och se vad som är och inte är möjligt.

– Det kan handla om otrohet, men mycket annat. Den som är tveksam får möjlighet att reflektera. Vad är ok för mig? Kan vi reparera vår relation? Är jag villig att förlåta? Vill jag leva kvar i vår relation?, förklarar Catarina.

Men man låter även den som vill vara kvar i relationen få uttrycka sina känslor.

– Kan och vill den personen möta den andres behov och ta ansvar för dem? Vi jobbar mycket med att tydliggöra bådas behov och ansvar, säger Catarina.

Ett klargörandeuppdrag brukar omfatta ett till fem samtal med en familjerådgivare, sedan sammanfattar man vad man kommit fram till. Efter det gör paret ett nytt ställningstagande – hur vill de gå vidare?

Catarina Marbe.
Catarina Marbe.Foto: Privat
”När två människor inte når fram till varandra hamnar de i en kris som leder till ett negativt samspel.”
Catarina Marbe

– Det kan leda till ett nytt uppdrag där vi arbetar med reparation eller separation, men det kan också leda till att vi avslutar kontakten, fortsätter Catarina och tillägger:

– Hur det än blir så är paret mer rustade inför nästa steg. Väljer de att reparera sin relation har de gjort en viktig del av arbetet redan.

Inom uppdragen med reparation använder terapeuterna sig ofta av EFT-metoden. En förutsättning för att kunna reparera en relation är att det finns motivation till förändring.

Annons

– När två människor inte når fram till varandra hamnar de i en kris som leder till ett negativt samspel. Ofta jobbar vi med djupa och svåra känslor för att de ska kunna förstå sig själva och varandra, förklarar Catarina.

Vad konflikterna handlar om varierar. Det kan vara allt ifrån vem som gör vad i hemmet till att den ene har mer egentid än den andre. Gemensamt är att mönstret upprepas om och om igen och att man upplever att man inte kommer vidare.

– Det kan vara oerhört jobbigt att känna att man kämpar för en relation utan att få någon respons. Då hamnar man lätt i negativa tankar, både om sig själv och den andre. Avstånden ökar men man förmår inte se de bakomliggande mekanismerna. Man känner sig ofta ensam, oviktig och övergiven, att man inte duger, berättar Catarina.

Terapeuterna hjälper parterna att kartlägga sitt samspelsmönster, att bli medvetna om hur de är mot varandra och på så sätt flytta fokus. Ofta är man låst i olika positioner i konflikten men genom att bli medveten om och utforska sitt eget beteende är det lättare att börja arbeta med sin relation.

– Det som tolkas som ilska är kanske egentligen bakomliggande oro, sorg eller rädsla. Oftast är den ena partnern pådrivande och den andra undandraganden, men båda är rädda att förlora relationen. Rädslan tar sig bara olika uttryck, förklarar Catarina vidare.

När vi börjar prata om de bakomliggande känslor blir kommunikationen och dialogen en annan. Förståelsen för våra egna och vår partners beteenden och känslor ökar och situationen blir mer konstruktiv.

– Man hittar ett nytt, tryggare och bättre sätt att prata och vara med varandra. Att arbeta med en parrelation på det här viset är rätt häftigt faktiskt, säger Catarina spontant.

Ing-Marie Andersson.
Ing-Marie Andersson.Foto: Privat
”Det är ett privilegium att få vara med när par äntligen når fram till varandra på ett mer känslomässigt sätt och skapar nya tryggare relationer med varandra.”
Ing-Marie Andersson

Kollegan Ing-Marie instämmer:

– Det är ett privilegium att få vara med när par äntligen når fram till varandra på ett mer känslomässigt sätt och skapar nya tryggare relationer med varandra. Ett möte med ett par som väcker massor av känslor och ger upphov till mycket tårar är en av de mest fantastiska upplevelser man kan vara med om som familjerådgivare, menar hon.

Att reparera en relation kräver mycket arbete och paren har därför minst åtta men ofta uppemot tio, tolv samtal med familjerådgivningen. Studier visar att så många som 70 till 75 procent av paren som vill och försöker lösa sin problematik och reparera sin relation faktiskt lyckas.

Annons

Även par som fattat beslutet att gå skilda vägar är välkomna till familjerådgivningen. Många vänder sig till familjerätten för att få stöd att upprätta ett samarbetsavtal som rör barnen, men på familjerådgivningen finns annan hjälp att få.

– Det kan handla om hur man ska berätta för barnen. Barnfokuset är viktigt även inom vår verksamhet och vi pratar ofta om att man inte ska skuldbelägga varandra inför dem, förklarar Catarina och fortsätter:

– När beslutet väl är fattat är det vanligt att man hamnar i en kris och den har alltid sitt förlopp med faser av förnekelse, reaktion och så småningom acceptans. Jag tycker att vi är duktiga på att stötta i den krisen och normalisera de känslor och reaktioner som hör till förloppet.

De tre terapeuterna betonar att familjerådgivningen är öppen för alla, även par utan barn, eller dem som hamnar i kris när barnen flyttar hemifrån. Även vuxna barn som känner ett behov av att få stöd i relationen till sina föräldrar är välkomna.

Ulrika Andersson.
Ulrika Andersson.Foto: Privat
”Vi träffar par i alla åldrar, från unga vuxna till pensionärer. Rådgivningen innefatta även individuella samtal men då alltid med relationellt fokus.”
Ulrika Andersson

– Vi träffar par i alla åldrar, från unga vuxna till pensionärer. Rådgivningen innefatta även individuella samtal men då alltid med relationellt fokus, förklarar Ulrika.

Under pandemin hålls alla samtal via Skype men annars sker de i familjerådgivningens lokaler på Östergatan. I fjor ökade antalet personer som kontaktade familjerådgivningen i Trelleborg med nästan 17 procent.

– Vi är riktigt stolta över att vi trots det har lyckats få ner kötiden. På vissa platser i landet får paren vänta två-tre månader innan de får träffa en terapeut. Här är motsvarande tid fyra veckor, men ofta kan vi ta emot dem innan. Det är jätteskönt att kunna ge den servicen, konstaterar Catarina, Ulrika och Ing-Marie.

Orsakerna till återkommande konflikter i en parrelation kan vara många.
Orsakerna till återkommande konflikter i en parrelation kan vara många.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Fakta

Familjerådgivningen Trelleborg

Telefon: 0410-73 32 00

Är gemensam för Trelleborg och Vellinge.

Kostnad: 300 kronor per par och samtal för trelleborgare och 340 för Vellingepar.

Arbetar med: Par, föräldrar och familjer som är i kris eller behöver hjälp och stöd i sina nära relationer. Dock inte om det finns pågående våld eller missbruk med i bilden.

Man kan vara anonym.

Arbetar under sekretess och för inga journaler, men minnesanteckningar som förstörs efter avslutad behandling.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons