Annons

Lisa vann striden om skolplats till sonen

Ett års envis kamp krävdes för att femteklassaren skulle antas på resursskolan Borgen. Mamma Lisa stod på sig, medveten om att sonen – och många andra barn på autismspektrat – hade rätt till en plats. Men trots ett rättsligt beslut ville inte kommunen ge med sig. Lisa Syrén Mandelkonvalj har nu JO-anmält Trelleborgs kommun för beslutstrots.
Trelleborg • Publicerad 12 maj 2021
Under sina kontakter med Trelleborgs bildningsförvaltning tycker sig Lisa Syren Mandelkonvalj ha stött på både inkompetens och tendenser till maktmissbruk.
Under sina kontakter med Trelleborgs bildningsförvaltning tycker sig Lisa Syren Mandelkonvalj ha stött på både inkompetens och tendenser till maktmissbruk.Foto: Tomas Nyberg

Under en tid har Lisas son, femteklassare med en diagnos på autismspektrat, haft särskilt stöd på skolan för att hänga med sina klasskamrater. Men mamma Lisa Syrén Mandelkonvalj tycker att han har behov av den bästa stödundervisning kommunen har på grundskolenivå: CSU-gruppen Borgen, med specialutbildad personal.

Borgen med 14 platser erbjuder inte bara en dyrare, mer lärartät form av undervisning. En placering där är också en permanent åtgärd, inte en tillfällig insats.

Annons

I många andra kommuner skulle man kallat Borgen en ”resursskola”. Men det vill inte Trelleborgs kommun göra. Det skulle göra den till en egen skola. CSU står för central särskild undervisningsgrupp, och den sorterar under Västervångskolan. Särskilda undervisningsgrupper används för att temporärt undervisa elever på deras egen skola. Medan Borgen alltså är en central resurs, för fast placering av elever från alla kommunala skolor.

”Kommunen är ute på mycket hal is om man beslutar att bara vissa barn ska få plats på resursskola, medan andra med samma behov inte får det.”
Lisa Syrén Mandelkonvalj.

Att Borgen inte har status av egen skola får en besvärlig följd: platser där kan inte sökas. I stället använder kommunen ett anmälningsförfarande, via skolan där eleven är placerad, för behandling på bildningsförvaltningen.

En byråkratisk teknikalitet gör då att en enkel ”anmälan” inte kräver något myndighetsbeslut, och inte ger överklaganderätt.

Rektorn på Kunskapsskolan, där Lisas son då gick, anmälde behov av plats för Lisas son, men svaret blev nej. Utan möjlighet till överklagan.

Nu är Lisa Syrén Mandelkonvalj inte vilken förälder som helst. Hon jobbar som jurist i en annan skånsk kommun, och råkar ha utrett just frågor om skolans särskilda undervisning. Hon har läst skollagen noga.

– Kommunen är ute på mycket hal is om man beslutar att bara vissa barn ska få plats på resursskola, medan andra med samma behov inte får det. Särskilt om man nekas möjligheten att överklaga, säger Lisa Syrén Mandelkonvalj.

Hon vände sig till Skolväsendets Överklagandenämnd. Och fick rätt. Borgen är att betrakta som en resursskola och egen skolenhet, menar nämnden, och Lisas son ska ges plats där. Kommunens förfarande att låta förvaltningen fördela platserna "rimmar illa” med skollagen, anser nämnden också. Det är ett jobb för skolans rektor.

Särskilda undervisningsgruppen Borgen är i dag en enhet inom Västervångskolan.
Särskilda undervisningsgruppen Borgen är i dag en enhet inom Västervångskolan.Foto: Tomas Nyberg

Detta ville dock inte kommunen lyssna på. Man ansåg att beslutet var felaktigt och att man inte kan följa det utan att bryta mot skollagen.

– Jag har frågat kommunen om på vilket sätt det skulle strida mot skollagen. Men det kunde de inte svara på, säger Lisa Syrén Mandelkonvalj.

– Det tråkigaste är att detta drabbar de allra svagaste barnen, säger Lisa Syrén Mandelkonvalj. Man har uppenbarligen valt den här konstruktionen för att kunna sortera bort vissa barn. Hade kommunen gått på Överklagandenämndens linje så hade man fått en mängd ansökningar, som dessutom hade fått besvärshänvisning. Och om de då överklagat så hade de fått rätt, och kommit in på skolan ändå. Det skapar väl en osäkerhetssituation som bildningsförvaltningen inte vill ha.

Annons

Dessutom skapar det kostnader för kommunen, om fler elever antingen måste ges plats på Borgen eller specialundervisas med inköpta, externa tjänster.

Lisa Syrén Mandelkonvalj har haft ett personligt möte med tjänstemän på förvaltningen.

– Jag fick utstå personliga kränkningar, säger hon. Man sitter och hånskrattar och tycker att jag är en paragrafryttare. Och man insinuerade att man kanske skulle komma att ompröva beslutet att ge min son särskilt stöd, om jag fortsatte bråka.

– Så här får det inte gå till, säger Lisa. Det är tjänstemannastyre och maktmissbruk. Och det är allvarligt att man ger sig på vårdnadshavare på det här sättet. Jag kan ju ta det. Men hur många är i min sits?

Till sist fick faktiskt Lisa besked om att sonen fått en plats på Borgen. Förvaltningen ordnade det med hänvisning till en syskonförtur på Västervång som Lisa själv inte anfört, samt ett framtaget åtgärdsprogram.

– Man hittade på ett åtgärdsprogram till min son, konstaterar Lisa. Men ett sådant ska ju baseras på barnets behov. Baserar man det på felaktiga föreställningar kan det få tråkiga följder.

Men Borgen har inte blivit en resursskola. Och Lisa vet att det finns andra i samma situation, som nekas plats fast de skulle behöva det.

Lisa har nu JO-anmält Trelleborgs kommun för att kringgå beslut från en överprövande instans.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons