TFF-seger efter säsongens bästa halvlek

Seger för TFF i viktiga mötet mot BP i den nedre halvan av tabellen. Efter att ha dominerat i första halvlek slog Trelleborg av på takten men vann till slut med 2-1 efter att Freddie Brorsson och Alexander Blomqvist gjort sina första allsvenska mål.
Fotboll • Publicerad 24 maj 2018
TFF:s Alexander Blomqvist har gjort 1-0 och hyllas under torsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Trelleborgs FF och IF Brommapojkarna på Vångavallen.Foto: Andreas Hillergren/TT

TFF satte prägeln på matchen redan första tio med ett snabbt anfallsspel, fina kombinationer och intensivt presspel på offensiv planhalva. BP i sin tur hade svårt att få till sitt passningsspel.

– Första halvlek är vi jättebra och ska egentligen ha en större ledning när vi går in i paus. Men sen i andra så får vi en dålig start och det lider vi av matchen igenom, säger Alexander Blomqvist som gjorde matchens första mål.

TFF skapade flera bra lägen genom Zoran Jovanovic och Felix Hörberg som gång på gång kom igenom på sin högerkant. Samtidigt imponerade Sebastian Ohlsson som för dagen ersatte Robin Nilsson i startelvan.

1–0 kom efter 27 minuter genom en högerhörna där Alexander Blomqvist nickade in bollen från snäv vinkel vid bortre stolpen trots markering av flera BP-försvarare.

– Skönt att göra mål, men det var ju inte ett av de snyggaste målen om man säger så. Den touchar målvakten och går in, säger Alexander Blomqvist och skrattar.

– Det är de berömda marginalerna.

Även Freddie Brorsson var bra i första halvlek och hans ettriga spel vann många dueller åt TFF. Till slut även hans första allsvenska mål.

2–0 kom sent i första halvlek efter en period av flera fina anfall från TFF. Mittbacken Dennis Hadzikadunic drog på ett rejält distansskott som träffade kryssribban och sen damp ner hos Anton Tideman på vänsterkanten. Hans inspel rensades av en BP-försvarare rakt på Freddie Brorssons höft och bollen studsade retsamt in i bortamålet. Precis som Blomqvist gör han sitt första allsvenska mål.

Första halvlek var det bästa som TFF producerat på en fotbollsplan under årets allsvenska. Hela tio skott mot mål och fem hörnor framåt. Efter flera poäng de senaste matcherna är laget inne i ett litet stim.

– Vi har inte så mycket omställningar, bolltapp och slarv som vi hade i början av säsongen, säger Alexander Blomqvist.

Men Brommapojkarna kom ut som ett nytt lag efter paus och pressade högt direkt med mycket spelare. Det resulterade också i ett tidigt reduceringsmål genom högerbacken, Fritiof Björkén. Han sköt från nära håll efter en tilltrasslad situation i TFF:s straffområde där det först såg ut som att BP slösat bort sin chans.

TFF spelade mindre fokuserat, även om man fortsatt skapade flera bra chanser. Främst genom Felix Hörberg på högerkanten. Zoran Jovanovic och Deniz Hümmet hade några fina aktioner. Men BP spelade bra i andra och kom till flera lägen.

Marko Johansson tvingades till en jätteräddning när anfallaren Eric Jonas Omondi fick friläge nära mål i 76:e minuten. Med en benparad räddade han TFF:s seger.

Trots ganska stor press i slutet av matchen kom BP aldrig närmare en kvittering än så, trots att man skickade upp målvakten Nikola Petric i slutminuterna.

– Vi var aldrig oroliga, samtidigt stod målet öppet på andra sidan. Ledning med 2–0 vill man inte tappa, speciellt inte hemma.

Efter kanske lite onödig dramatik bärgade alltså TFF tre viktiga poäng och årets andra seger hemma på Vångavallen.