Annons

”Vi har tagit 24 prover nu och ska ta minst lika många i morgon”

VA-avdelningen på Trelleborgs kommun gör nu allt för att försöka lokalisera en eventuell förorening av dricksvattnet. ”Vi har tagit 24 prover nu och ska ta minst lika många i morgon”, säger Joakim Björklin, enhetschef produktion vatten och avlopp.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 26 oktober 2021
Joakim Björklin, enhetschef produktion vatten och avlopp, var med och beslutade om att kommunen skulle gå ut och rekommendera alla i Trelleborg att koka dricksvattnet.
Joakim Björklin, enhetschef produktion vatten och avlopp, var med och beslutade om att kommunen skulle gå ut och rekommendera alla i Trelleborg att koka dricksvattnet.Foto: Tomas Nyberg

För att utesluta att det handlar om ett problem på det laboratorium som kommunen har avtal med så har man skickat de senaste proverna även till ett annat labb.

– Då får vi ett extra öga på det, säger Joakim Björklin som i nuläget inte kan se någon konkret orsak till att det hittats tarmbakterier i vattnet hos två olika abonnenter i Skegrie.

Annons

– Det har inte varit några grävarbeten i närheten eller några indikationer på läckor. Vi har fortfarande inte heller färdiganalyserat det första provet. Men med den informationen vi har just nu så kände vi att vi inte kunde vänta med rekommendationen att koka dricksvattnet, säger Joakim Björklin.

”Vi har inte haft något tekniskt strul på vattenverket utan det har fungerat klanderfritt.”
Joakim Björklin, enhetschef produktion vatten och avlopp

Enligt honom är det ovanligt att man går ut med en rekommendation om att koka dricksvatten.

– Det är inte så vanligt. Det är den yttersta åtgärden vi har att ta till. Jag har arbetat i Trelleborg under två och ett halvt år och det har inte gjorts tidigare under min tid, säger han.

Allt dricksvatten inom Trelleborgs tätort, samt byar som exempelvis Skegrie, Västra Värlinge, Gislöv, Gislövs läge och Böste, tillhör Trelleborgs vattenförsörjningsområde. Grundvatten pumpas upp från cirka 15 olika borror inom området och behandlas sedan i Trelleborgs vattenverk innan det skickas ut till abonnenterna.

– Allt vatten går in till vattenverket där det processas till dricksvatten och avhärdas. Sedan behandlas det med UV-ljus som ska avdöda alla bakterier innan det går ut till abonnenterna, förklarar Joakim Björklin.

Han kan inte se att det skulle vara problem i just vattenverket.

– Vi har inte haft något tekniskt strul på vattenverket utan det har fungerat klanderfritt.

Gränsen mellan Trelleborgs vattenverk och vattenverket i Klagstorp, där man inte har några problem med dricksvattnet, går precis väster om fyren i Smyge.

Det innebär att abonnenter i de norra och östra kommundelarna, där bland annat Alstad, Anderslöv, Klagstorp, Smygehamn och Beddingestrand ingår, inte behöver följa rekommendationen att koka dricksvattnet.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons