Annons
Ystad

Rekord igen för BB i Ystad: ”Skulle krävas ett nybygge”

Förra året slog Ystads BB rekord med 700 födslar första halvåret. Trenden håller i sig - även i år har 700 barn fötts.
– Det är förstås väldigt roligt att så många väljer att föda hos oss. Jag tror att det handlar om att stämningen är god och att de som ska föda känner sig väl omhändertagna, säger läkaren och nya t f verksamhetschefen Marie Carlsson Fagerberg.
Ystad • Publicerad 10 juli 2018
Ystads BB fortsätter att vara populärt. Även i år föddes rekordmånga 700 barn första halvåret.
Ystads BB fortsätter att vara populärt. Även i år föddes rekordmånga 700 barn första halvåret.Foto: Christine Olsson/TT

Trenden håller i sig trots att kliniken är trångbodd och trycket är hårt på personalen. En viktig förklaring till att Ystad har så många födslar är att antalet som kommer utifrån ligger runt 30-40 procent.

Marie Carlsson Fagerberg och har arbetat på förlossning och gynekologisk avdelning i Ystad sedan 2001. I samband med att man nu väljer att få en mer lokal anknytning ska Ystad få en egen verksamhetschef.

Annons

Hon är en av tre chefer i väntan på den som ska ha det övergripande ansvaret för barn-, kvinno- och öron, näsa, hals- klinikerna. Lena Ek blir den nya verksamhetschefen för kvinno-, barn- och öron/näsa/hals från och med den 1 oktober.

”Det finns en humanistisk grundsyn som många uppenbarligen gillar”

Med lång erfarenhet från den populära kvinnokliniken är Marie Carlsson Fagerberg glad att så många väljer att föda just i Ystad.

– Andan från Signe Janssons tid finns kvar - det finns en humanistisk grundsyn som många uppenbarligen gillar, säger hon.

Tyvärr finns det både en fysisk gräns och en personell gräns för en utökning av verksamheten.

– Vi är trångbodda och det skulle krävas ett nybygge för att vi skulle klara trycket utifrån, säger Marie Carlsson Fagerberg.

Frågan har varit upp vid flera tillfällen men inget har hänt.

Den andra frågan handlar om personal och hur man får mer pengar. I en artikel i slutet av juni berättade YA om de statliga pengar som var tänkta att tillfalla förlossningsvården.

För Skånes del skulle det innebära 220 miljoner direkt till förlossningsvården. Men bara en bråkdel har hamnat där de skulle. Istället har pengarna smetats ut allmänt i Region Skåne.

Ystads BB går med minus i budgeten och ett extra statligt tillskott skulle göra stor skillnad.

– Vi behöver till exempel en koordinator, en erfaren barnmorska som kan vara en sorts spindel i nätet. En person som tar hand om alla telefonsamtal och ser till att arbetet flyter bra, säger Marie Carlsson Fagerberg.

Annons

Hon säger att hon inte är insatt i alla detaljer men är ändå undrande varför kliniken inte fått de utlovade pengarna.

– Jag vet inte varför vi inte fått de extra pengarna. Vi hade hoppats på det för att kunna anställa en koordinator. Det känns som allt är otroligt oklart och för oss är det superviktigt att vi kan räkna med pengarna, säger Marie Carlsson Fagerberg.

Urban NilmanderSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons