Ystad

Polisen Ewa-Gun Westford är Årets medelpunkt

Ystad Artikeln publicerades

Polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford får Skånska akademiens finaste pris, Årets medelpunkt. Bland tidigare pristagare finns Eva Rydberg och Jan Troell.

– Jag blev jätteglad när akademien ringde mig för att berätta, inte minst för att jag är så väldigt stolt över att vara skåning.

Ewa-Gun Westford har arbetat som polis i 46 år. Hon är polisens kommunikatör i Skåne, Kronoberg och Blekinge. Hon får i år Skånska akademiens vandringspris Årets medelpunkt.
Foto: Sprisse Nilsson
Ewa-Gun Westford har arbetat som polis i 46 år. Hon är polisens kommunikatör i Skåne, Kronoberg och Blekinge. Hon får i år Skånska akademiens vandringspris Årets medelpunkt.

Varje år delar Skånska akademien ut vandringspriset Årets medelpunkt till en framstående personlighet.

Årets mottagare är den folkkära polisen och Ystadsbon Ewa-Gun Westford.

Hon berättar att hon blev uppringd av Skånska akademiens ”director” Martin Martinsson när hon satt i bilen.

– Han berättade om akademien och att de gärna ville ge mig den här utmärkelsen. Jag fick faktiskt stanna bilen en stund. Du förstår, jag är inte van vid sånt här.

– Jag är uppväxt med Jante och Luther på mina axlar, alltså: ”Tro icke att du är någonting.” Och även inom polisen fick jag lära mig att ”inga träd växer till himlen”. Jag är nu på mitt 46:e år som polis och jag har tagit mycket stryk, och har kämpat och stridigt och brölat och bråkat. Att så här få en utmärkelse från ett helt oväntat håll, ja, det känns faktiskt fantastiskt.

Listan på tidigare pristagare innehåller bland andra nöjesprofilen Eva Rydberg, regissören Jan Troell, programledaren Anne Lundberg, jazzpianisten Jan Lundgren, entreprenören Percy Nilsson och komikerna Johan Wester och Anders Jansson.

– Det var då jag hickade till och utbrast ”Herregud!”, när jag såg listan på människorna som fått priset före mig.

Kravet på mottagaren av Årets medelpunkt är bland annat att hon eller han ska ha gett tyngd och energi åt begreppet ”Kultur och humor i Skåne”, som är sällskapets valspråk.

Fakta

Skånska akademien

Skånska akademien stiftades i Lund 1981.

Akademiens främsta uppgift är att ”aktivt vårda, främja och utveckla det skånska kulturarvet, med avsikt att stärka bilden av Skåne i omvärlden och av omvärlden i Skåne”.

Initiativtagare var författaren Helmer Lång och bland de skånska kulturpersonligheterna som var med från början Hans Alfredson och Sten Broman.

Även Ystadsborna Ernst Hugo Järegård och Jacques Werup har suttit i Skånska akademien.

Visa mer...

I motiveringen till att ge Ewa-Gun Westford priset skriver akademien:

”Hennes sätt att med saklighet och lugn informera allmänheten om allvarliga händelser eller brott har gjort henne till en uppskattad och respekterad representant för polisen. Hon har också starkt bidragit till att skapa förståelse för den många gånger svåra roll som polisen har i kampen mot brottsligheten.”

Ewa-Gun Westford lyssnar till motiveringen, och säger sedan glatt:

– Motiveringen får förstås stå för dem. Den är ju väldigt allvarligt formulerad och jag är inte så allvarlig som person. Egentligen är jag jättetramsig och tycker att humorn är något av de absolut viktigaste redskapen vi har som människor.

Utanför sitt jobb på polisen är Ewa-Gun Westford en populär föredragshållare.
Foto: Sprisse Nilsson
Utanför sitt jobb på polisen är Ewa-Gun Westford en populär föredragshållare.

– Ämnena som vi arbetar med inom polisen är allvarliga, och många inom polisen tar sig själva på stort allvar. Visst, vi är en myndig myndighet, men vi måste också ha förmågan att kliva ur allvaret och glytta oss. För mig är det jätteviktigt att våga göra det. Det handlar om att ha distans till sin roll som polis och visa att man faktiskt är en människa.

I somras fyllde Ewa-Gun Westford 65 år. På frågan vad hon har planerat i framtiden svarar hon:

– Det här hänger väl ihop med att jag är lite glyttig, men jag vet inte vad jag ska bli när jag blir stor. Ärligt talat så kan jag ingenting om världen utanför polisen.

– Så mina planer är att jag ska jobba kvar lite till, men jag känner också att det är inte lika lätt att genomleva en dag om man inte har fått rätt skor på sig. Jag får se vad livet har att bjuda på, helt enkelt.

Fakta

Tidigare pristagare

2017 Jan Troell

2016 Johan Wester & Anders Jansson

2015 Percy Nilsson

2014 Jan Lundgren

2013 Eva Rydberg

2012 Anne Lundberg

2011 Martin Martinsson

2010 Piratensällskapet

2009 Höörs kommun

Visa mer...

Årets medelpunkt kommer att delas ut till Ewa-Gun Westford i Skånes mittpunkt, det vill säga Höör, på stiftsgården Åkersberg den 6 oktober.