Annons
Ystad

Här är de mest trafikerade vägarna inför midsommar

Inför midsommarafton ökar trafiken på flera vägar i sydöstra Skåne. Trafikverkets råd är att hålla sig till de mötesfria vägarna.
Sydöstra Skåne • Publicerad 20 juni 2018
Midsommartrafik. Hög hastighet på smala, okända vägar orsakar olyckor.
Midsommartrafik. Hög hastighet på smala, okända vägar orsakar olyckor.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Midsommarhelgen betyder mer trafik på vägarna. Enligt Trafikverket kommer trafiken att öka från och med torsdag lunch och börja avta vid klockan 21.00 på kvällen.

– Hur trafiken ser ut på själva midsommarafton beror mycket på vädret. Ju bättre väder desto tidigare åker folk, blir det dåligt väder så sprider det mera ut sig, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Annons

De vägar som kommer vara mest trafikerade i Skåne är väg E6, E22, E65 och riksväg 11.

Det första rådet Trafikverket ger är dock att man ska hålla sig till mötesfria vägar om man har möjlighet. Med andra ord motorvägar eller andra vägar med avspärrningar i mitten.

Andra allmänna råd som Bengt Olsson ger till midsommarfirarna är att ta det lugnt, visa hänsyn och hålla avståndet.

– Många blir stressade och glömmer till exempel att använda blinkers när de reser. Det är viktigt att vara tydlig för att ge andra en chans att hinna reagera.

Flera vägar kan även ha skador efter den tuffa vintern och där säger Bengt Olsson att det är upp till var och en att själv hålla koll på hur vägen ser ut och anpassa farten därefter.

– Väg E6, E22 och E65 kommer vara hårt trafikerade men de är hyfsat i ordning för att ta hand om det. Riksväg 11 kommer nog vara drabbad av mer långa köer, säger Bengt Olsson.

Efter midsommar sprider trafiken ut sig mer och det kommer enligt trafikverket se ut som ungefär vilken söndag som helst.

Att låta bilen stå dagen efter en fest är ett annat gott råd som Trafikverket ger.

32 procent av alla svenskar dricker alkohol under midsommarfirandet och sju av tio är oroliga för bakfulla trafikanter på midsommardagen. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

Enligt undersökningen är tio procent oroliga för att de själva eller den de åker med ska vara bakfull, 67 procent för att andra bilister ska vara det.

Annons

– Det är en hög siffra, men det är också positivt att det finns en medvetenhet om problemet. Också polisen är medveten om att detta är en riskfylld dag, och de brukar förstärka sin närvaro på vägarna och ha fler trafik- och alkoholkontroller, säger Caroline Starck, informationschef vid If.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons