Vellinge

Nätverk för ja till flyktingar

Vellinge Artikeln publicerades

Flyktinganhängarna mobiliserar kraft. Ett nätverk har bildats med målet att Vellinge kommun ska skriva avtal med Migrationsverket.

Nätverket går under namnet Vellingebor för flyktingar och initiativtagare är Ludvig Lindström, tidigare Vellingebo, men för tillfället bosatt i Stockholm.

– Den moderata flyktingpolitiken i Vellinge har fått pågå alldeles för länge utan att någon ställt politikerna mot väggen, inte ens moderaterna på riksplanet. Genom en kraftig opinion tror vi att man kan få dem att ändra ståndpunkt, säger Ludvig Lindström.

Nätverket är den andra i raden av aktioner för flyktingar i Vellinge kommun på kort tid. I mellandagarna samlade Maria Ferm in namnunderskrifter för ett mottagande utanför livsmedelsbutiker i kommunen och fick ihop cirka 220 namn. Vellingebor för flyktingar har hittills ett 60-tal medlemmar. Nätverket vill genom samarbete med de flyktingvänliga partierna i Vellinge kommun påverka de styrande moderaterna att ändra sin inställning. I planerna finns fler namninsamlingar, demonstrationer och manifestationer.

– Vi börjar med samtal med partierna och så får vi se hur långt vi kommer, säger Ludvig Lindström som försökt nå kommunfullmäktiges ordförande Göran Holm (m) och Lars-Ingvar Ljungman (m), utan framgång.

Ludvig Lindström tycker inte att moderaternas argument för att inte skriva avtal med Migrationsverket håller.

– De påstår att det är brist på bostäder, men hos Vellingebostäder blir 50 lägenheter lediga varje år. Det räcker att man reserverar tio procent så kan man ta emot fem familjer, säger Ludvig Lindström.

Vellinges huvudargument, att kommunen inte får täckning för sina kostnader, köper inte Ludvig Lindström heller.

– Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner så de kan knappast skylla på ekonomin, säger han.Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se