Vellinge

Kreativitet viktigt vid gatsmart träning

Vellinge Artikeln publicerades

Han är första svensk att tävla i street workout-VM, men hoppas att fler ska få upp ögonen för den extrema träningen. "Det handlar om att vara kreativ och utmana sig själv", förklarar Mikael Häggström.

Idag får han visa vad han kan när VM i street workout hålls i Riga, men när Mikael Häggström introducerades för träningsformen var han skeptisk till om det var något han själv kunde klara av.

Efter att ha tränat på gym i tre år blev Mikael Häggström tipsad av en kompis att kolla upp street workout på videosajten Youtube. I ett klipp såg han hur en amerikan lyfte sig själv i vågrät ställning med hjälp av en stolpe, en övning kallad human flag.

– Jag tänkte att det där går inte, berättar Mikael Häggström.

Men efter att ha sett ytterligare ett videoklipp med träningsinstruktioner insåg Häggström att allt är möjligt.

– Det påminner en hel del om breakdance där det gäller att man har rätt teknik, styrka och balans.

Grunden i street workout är att använda de träningsredskap som finns tillgängliga runt omkring en.

– Hela världen är min träningsplats. Det är dessutom gratis att träna ute, säger Mikael Häggström.

Träningen ska helst innebära att så många muskelgrupper som möjligt används.

– Det handlar om att ta vanliga träningsmoment och vidareutveckla dem. Du kan till exempel lära dig att göra en armhävning medan du står på händer, säger Mikael Häggström som ofta använder sin egen vikt som motstånd.

Street workout började bli ett fenomen i New York under 2007-2009.

– Det var en kille som kallar sig för Hannibal for king som började synas på Youtube med klipp där han inspirerade andra till street workout, berättar Mikael Häggström.

Efter att själv har tränat med naturen som sitt gym i ett år är han nu första svensk att delta i sportens världsmästerskap.

– Det var en från mitt amerikanska team, Barstarzz, som rekommenderade mig för federationen som arrangerar mästerskapet, säger Mikael Häggström.

VM i street workout hålls för andra året i Riga, men målet är att tävlingen så småningom ska kunna turnera runt i olika länder.

– Deltagarna får visa allt de kan och bedöms utifrån hur snyggt och svårt det är och vilken balans och kontroll de har. Det bedöms liknande gymnastik och konståkning, säger Mikael Häggström.

I årets VM kommer 33 personer visa upp sina kunskaper i street workout. Häggström är sist ut och ser fram emot att få möta publiken.

– Det är en publiksport som är jättehäftig att titta på. Deltagarna gör två rundor med fem minuter per gång. Det är ganska lång tid där publiken ska underhållas hela tiden. Domarna tillhör dessutom de bästa i världen.

Mikael Häggströms mål med mästerskapet är att ha kul och lära sig mycket.

– Jag har hållit på i ett år medan andra sysslat med det i tre till fem år. Bara att få vara med är en stor upplevelse för mig, berättar han.

Det är inte många som håller på med street workout i Sverige, men Mikael Häggström hoppas kunna ändra på det.

– Jag vill lära ut och letar därför efter klubbar och gym som jag kan få komma till och lära upp.

Sedan början av juni lär han ut träningsgrunderna på en kung fu-klubb i Malmö.

– De ville ha något nytt som de kan ha användning för i kung fun, säger Mikael Häggström.

Två dagar i veckan håller han sina pass och trots att det är sommar och lågsäsong för inomhusträning är Hagström nöjd med uppslutningen.

– Det kommer 15-20 elever på varje pass.

Och enligt Häggström är det aldrig för sent att börja träna street workout.

– I Barstarzz har vi en 91-åring som gör pull-ups. Alla kan, det handlar bara om att man får anpassa träningen och bygga upp en styrka.