Världen

USA:s Libyenambassadör död i attack

Världen Artikeln publicerades

USA:s Libyenambassadör dödades när människor, retade av en film som anses smäda Muhammed, angrep konsulatet i Benghazi. Ytterligare tre anställda miste livet. Mannen bakom filmen planerar en 200 timmar lång serie.

I Benghazi drabbade libyska säkerhetsvakter samman med beväpnade angripare som sköt med automatvapen och avfyrade raketdrivna granater mot USA:s konsulat. USA:s ambassadör i Libyen och ytterligare tre anställda på ambassaden avled i attacken, meddelar officiella källor enligt Reuters.

Byggnaden evakuerades och övrig personal uppgavs vara i säkerhet.

– Styrkorna råkade ut för häftig eldgivning och vi var inte beredda på kraften i angreppet, sade en talesman för Libyens högsta säkerhetskommitté.

I den två timmar långa filmen "Muslimernas oskuld" framställs profeten Muhammed bland annat som en sexförbrytare.

Den amerikanske medborgaren Sam Bacile, som skrev, producerade och regisserade den aktuella filmen säger till tv-kanalen al-Jazira att han inte väntat sig en så stark reaktion.

– Jag är ledsen för ambassadens skull, jag är arg, säger Bacile till tv-kanalen på telefon från Kalifornien.

Filmen kostade fem miljoner dollar att göra och finansierades enligt Bacile med hjälp av judiska donatorer. Filmskaparen planerar att göra en 200 timmar lång serie på samma tema, uppger han.

Bacile säger till Wall Street Journal att han med filmen ville visa islams brister då "islam är en cancer". Att en amerikan miste livet i protesterna som följde på filmen beklagar Bacile, men han klandrar ambassadens säkerhetssystem.

Filmen har ännu inte börjat visats, men ett 13 minuter långt filmklipp har cirkulerat på nätet. Även Floridapastorn Terry Jones, som tidigare låtit bränna exemplar av koranen, har låtit visa verket i sin kyrka, rapporterar Wall Street Journal.

I Egyptens huvudstad Kairo togs sig ett tiotal demonstranter in på den amerikanska ambassadens område. De rev ner och brände USA:s flagga och ersatte den med en svart fana med den muslimska trosbekännelsen.

AFP:s fotograf rapporterade att omkring 3 000 personer, de flesta anhängare till den konservativa sunnitiska Salafiströrelsen, hade samlats utanför ambassaden.