Annons
Nyheter

Svenska myndigheter på alerten

På Utrikesdepartementet i Stockholm är alla berörda personer informerade och följer händelseutvecklingen, enligt presschefen Anders Jörle. Sveriges beskickningar i Sydostasien är också på alerten.
Nyheter • Publicerad 11 april 2012

– Vi har kontaktat alla ambassader i hela regionen. Det är viktigt eftersom de är bäst skickade att göra bedömningar av läget på plats. Vi delar nu information med varandra, säger Jörle.

Om läget skulle bli allvarligt är alla på UD redo. Det finns utarbetade handlingsplaner, både för eventuellt katastrofbistånd till drabbade lokalbefolkningar, och för svenska medborgare som råkat i fara.

Annons

– Nu skulle vi hantera en sådan här sak helt annorlunda än under tsunamin 2004. Det finns insatsstyrkor med packade ryggsäckar. Vi har utbildade grupper som kan ge sig iväg inom ett dygn, säger Jörle.

Regeringens krishanteringskansli följer löpande utvecklingen och håller oss informerade, enligt Roberta Alenius, presschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Kansliet följer kontinuerligt vad som händer och arbetar enligt bestämda beredskapsrutiner.

Reinfeldt är enligt Alenius informerad om vad som hänt.

– Vi är många som är informerade och vi följer utvecklingen via media och vårt krishanteringskansli.

Krishanteringskansliet är bemannat dygnet runt och totalt arbetar ett 40-tal personer där.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) följer just nu händelseutvecklingen genom sina upparbetade informationskanaler.

Nästa steg är att ringa till personer i den stödstyrka som myndigheten har till förfogande och som man i ett krisläge kan skicka ut till katastrofområdet.

– Där är vi inte ännu, men vi har folk som är utbildade i att hjälpa till med logistik, viss sjukvård och psykosocialt stöd, säger Stina Sjölin, biträdande enhetschef vid insatsenheten vid MSB, till TT.

Efter förfrågan från UD har MSB kapacitet att skicka de första personerna inom några timmar.

– Inom ett dygn kan vi ha många på plats, säger hon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons