Världen

Psykiatrikerna utfrågas om Breivik

Världen Artikeln publicerades

Massmördaren Anders Behring Breivik anser att det vore ett öde värre än döden att bli stämplad som psyksjuk och dömd till vård. Han hänvisar till brevväxling med en svensk man som sitter på ett "svenskt sinnessjukhus".

Var massmördaren psykiskt sjuk när han försökte spränga centrala Oslo i luften eller när han mördade 69 människor, de flesta av den ungdomar, på Utöya?

Under rättegången har fyra rättspsykiatriker studerat Breivik beteende i salen. De är inte ens överens inbördes, men under onsdagen ska deras båda sinnesundersökningar ställas mot varandra och skärskådas.

Breivik har redan sagt att det finns "över 200 lögner" i den första rättspsykiatriska rapporten.

Det är oklart om det uppgivna antalet har med Breiviks fascination för talmystik att göra eller om han har fakta att komma med.

Men Breivik har bland annat hänvisat till att psykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby påverkas av egen "känslomässig instabilitet" samt att man saknar kompetens när det gäller politiskt motiverat våld.

Han har också hänvisat till att den första rapporten var ett "beställningsverk från regeringen" och att det funnits "hämndmotiv".

Breivik fick frågan om hur han upplevt samtalen med den första gruppen rättspsykiatriker, Synne Sörheim och Torgeir Husby.

– Det var bra samtal. Jag uppfattade dem som professionella och hoppades att de inte skulle vara alltför känslomässigt knutna till händelserna.

Breivik hävdade vidare att polisen egentligen inte ville att Brevik skulle få reda på resultatet av den första undersökningen, det vill säga att han ansågs vara psykiskt sjuk.

– Men en medfånge skrek resultatet till mig och då tvingades polisen tala om vad de hade skrivit i rapporten.

Breivik anser att Sörheim och Husby började med en förutbestämd slutsats och sedan försökte hitta bevis för den och att undersökningen var "beställd" av statsminister Jens Stoltenberg.

– Det är inte jag som beskrivs i rapporten. Den person som beskrivs där är ju fullständigt galen och borde medicineras omedelbart, sade Breivik.

På frågan om varför Breivik tycker att det skulle vara "ett öde värre än döden" att bli dömd som psykiskt sjuk och dömd till vård, hänvisade han till en svensk brevkontakt.

– Jag har fått många hundra brev bland annat från en högerorienterad svensk som sitter på ett svenskt sinnessjukhus. Han varnar mig för medicinering, säger det är fruktansvärt. Han är nerdrogad mest hela tiden, dreglar vid matbordet...det är ganska illa, sade Breivik enligt Norska radions och Verdens Gangs direktreferat.