Världen

Över 200 döda i skalvet

Världen Artikeln publicerades

Dödssiffran stiger efter gårdagens kraftiga skalv i östra Turkiet. Över 200 människor har omkommit och över 1 000 skadats, och siffrorna väntas stiga.

Skalvet i Van, nära den iranska gränsen, hade magnituden 7,2. Området hade vid midnatt drabbats av 20 efterskalv, varav ett uppmätte 6,0.

Enligt de turkiska myndigheterna befaras mellan 500 och 1 000 människor ha omkommit i skalvet.

De första uppgifterna om döda kom från jordbävningszonen runt den nordvästra delen av Vansjön och det står klart att Ercis, en stad med 100 000 invånare, har drabbats värst. Minst 120 människor har omkommit i staden, enligt Turkiets inrikesminister Naim Sahin.

Ambulanspersonal, soldater och räddningsteam gör allt de kunde för att dra fram överlevande under kollapsade byggnader, men alltför ofta återvänder de från spillrorna med ännu en död kropp.

– Håll ut, håll ut, vädjade en grupp arbetare som försökte få loss en pojke i tioårsåldern som satt fast under sönderrasad betong. Alldeles intill stack en livlös hand, med en vigselring runt ena fingret, fram under bråten.

80 flervåningshus har kollapsat i staden. Under 40 av dem tros människor ligga levande begravda.

Premiärminister Tayyip Erdogan flög till Ercis för att på plats se omfattningen av katastrofen efter att först ha besökt Van.

På ett sjukhus i Ercis behandlade läkare och sjuksköterskor de skadade i trädgården då byggnaderna skadats svårt och de dödade lämnades utomhus, sade en sköterska till turkiska CNN.

– Sjukhuset har skadats så svårt att vi inte kan operera inomhus, sade hon på telefon från Ercis, tio kilometer norr om Van.

Internationella erbjudanden om hjälp har kommit från Nato, Kina, Japan, USA, Azerbajdzjan och Israel som har haft frostiga relationer till Turkiet efter den israeliska bordningen av ett turkiskt fartyg i Ship to Gaza-flottan förra året, då nio personer dödades.

I Sverige står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redo att skicka bland annat sökgrupper till Turkiet.

– Vi förbereder oss så att vi ska kunna skicka både material och personal om det kommer en hjälpbegäran, säger pressekreterare Erik Löfgren till TT.

Än så länge har dock Turkiet inte begärt någon utländsk hjälp.

Enligt turkiska nyhetsbyrån Anatolia har över 1 200 sök- och räddningsgrupper skickats ut. Turkiska Röda halvmånen har bidragit med 7 500 tält och 22 000 filter.

Anatolian rapporterar också att 200 fångar flytt från fängelset i Van efter skalvet, men 50 av dem återvände efter att hälsat på sina familjer.