Annons
Nyheter

Inget beslut om nya bankregler

Trots en riktig maratonförhandling lyckades inte EU:s finansministrar att enas om nya kapitalkrav för banker. Men de svenska kraven fick klartecken och finansminister Anders Borg (M) var nöjd med resultatet.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2012

Mitt i natten gav EU:s finansministrar upp om att komma överens om nya kapitaltäckningsregler för banker. Då hade de förhandlat i runt 15 timmar om nya krav som tvingar bankerna att hålla mer kapital för att stå emot framtida finanskriser och skydda skattebetalarna från att behöva rycka ut med akut stöd.

Storbritannien, som har en stor banksektor, satte ned foten och vill förhandla mer i vissa delar.

Annons

Finansminister Anders Borg (M) var ändå nöjd med resultatet.

– Det har varit avgörande framgångar för Sverige, sade Borg.

– Det betyder att vi nu uppnår de mål vi satt för att säkra det svenska banksystemet.

Regeringen har redan, med stöd av riksdagen, Finansinspektionen och Riksbanken, sagt att de fyra svenska storbankerna måste öka sitt kapital till 10 procent 2013 och 12 procent 2015. Med de regler som först låg på bordet hade det inte varit möjligt, i vart fall inte utan klartecken från EU-kommissionen först, vilket den svenska regeringen inte accepterade.

Orsaken till att regeringen vill kunna ställa hårdare krav på svenska banker är att Sverige har den näst största banksektorn i EU, mätt som andel av BNP. Banksystemets storlek gör att de finansiella riskerna blir större än i många andra EU-länder, vilket måste täckas upp på något vis.

Bland andra Tyskland och Frankrike har ansett att reglerna måste vara så lika som möjligt för alla de 8 300 banker som berörs, så att inte konkurrensen snedvrids. De befarar att länder med höga kapitalkrav blir mer attraktiva att investera i och att banker blir motvilliga att låna ut pengar.

Det är en motgång för EU-länderna att det inte gick att enas om gemensamma regler efter så långa förhandlingar.

– Det är inte bra. Det är besvärligt att vi landar i den sitsen och vi kunde ha fört de här diskussionerna tidigare, sade Borg.

Beslut väntas nu den 15 maj i stället när finansministrarna träffas nästa gång. Därefter vidtar förhandlingar med EU-parlamentet, som kommer att ha många synpunkter på hur banksystemet ska göras stabilare.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons