Världen

Hade ammunition kvar

Världen Artikeln publicerades

Det blir allt tydligare att Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge hade ett politiskt syfte. I dag hålls häktningsförhandling i Oslo tingsrätt. Dödstalen har stigit till 93.

Det blir allt tydligare att bilbomben och dödsskjutningarna i Norge hade ett politiskt syfte. Enligt Anders Behring Breiviks försvarsadvokat har Breivik sagt att han utförde dåden för att skada norsk politik, speciellt Arbeiderpartiet.

32-årige Anders Behring Breivik har erkänt omständigheterna kring dåden, men hävdar samtidigt att han inte är skyldig. Till sin försvarsadvokat Geir Lippestad har Breivik sagt att han ansåg att det var "nödvändigt" att utföra dåden, och att han ville ändra det politiska Norge genom våld. I sitt manifest beskriver han hur han under nio år planerat dåden.

Dödstalet från de båda dåden steg på söndagen till 93 sedan en av de ungdomar som vårdats efter skjutningarna på Utöya avlidit. Tiotals allvarligt skadade vårdas på sjukhus, och enligt polisen kan det finnas fler döda i regeringsbyggnaden i Oslo.

Från Utöya har samtliga dödsoffer hämtats, uppgav polisen på söndagskvällen.

TT:s utsände frågar om Breivik hade ammunition kvar när han greps.

– Ja, han hade betydande mängder ammunition till båda vapnen.

Under måndagen hålls häktningsförhandlingar i Oslo tingsrätt. Breivik vill att förhandlingarna ska hållas öppna för medier, medan polisen har begärt att de ska hållas bakom stängda dörrar.

Polisen har redovisat att det från det att larmet kom tog dem ungefär en timme att ta sig till Utöya och gripa Breivik.

Många i ungdomsförbundet AUF som överlevde massmordet på Utöya deltog på söndagen i en högmässa i Oslo domkyrka. En av dem var AUF:s ordförande Eskil Pedersen, som senare på dagen svarade på frågor i tv. Han var tydlig med att AUF och dess idéer lever vidare.

– Vi är starka, vi ska ta oss tillbaka till Utöya, sade Pedersen, som själv lyckades undkomma i båt.

I Norge börjar snart valrörelsen inför kommun- och landstingsval i höst.

– Jag tror att det här kommer att sätta sin prägel på hela landet under väldigt lång tid, och även på valrörelsen. Det behöver vi prata om, alla partier tillsammans, sade Pedersen.