Annons
Nyheter

Fredspriset till EU

EU får Nobels fredspris. EU-projektet har "bidragit till fred och försoning i Europa", enligt motiveringen. "Förvånande – men väldigt roligt", säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Tveksamt, säger Svenska freds.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2012
Foto: 

Kommittén konstaterar att EU dras med grava ekonomiska problem men ser inte det som det viktigaste.

– Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU:s viktigaste resultat: dess arbete för fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter, sade Jagland.

Annons

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström gläds över priset.

– Förvånande – men väldigt roligt, säger hon till TT.

– Men i en tid av ekonomisk oro är det kanske värt att påminna om att EU faktiskt är ett forum för att lösa konflikter tillsammans.

Malmström hade inte väntat sig att EU skulle få priset.

– Det finns så många andra fantastiska kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Men det har ju ändå en viss logik. Just nu när det är populärt att kritisera EU är det här ett sätt att få folk att tänka efter lite om vad EU betyder – och hur alternativet hade varit om EU inte fanns.

– Det gäller att stå upp för Nobelprisets värderingar, som ju i mycket även är EU:s värderingar, och att stötta dessa värden.

Sveriges EU-minister, Birgitta Ohlsson (FP), satt i sammanträde med riksdagens EU-nämnd när hon nåddes av beskedet. Där möttes utnämningen med både glädje och förvåning, enligt henne.

– Jag tycker att det här är både välförtjänt och roligt. Det här blir ett tillfälle att – mitt under Europas värsta kris sedan 30-talet – blicka tillbaka och se till vad som är unionens grund, säger hon till TT.

Ohlsson ser priset som en uppmaning att arbeta med fredssatsningar.

– Ska man vara bäst i världen på fred, frihet och demokrati så kan man inte slarva på det sätt som vissa medlemsländer har gjort.

Annons

– Jag vill varmt gratulera 500 miljoner européer och den union som är den starkaste och viktigaste fredskraften i vår del av världen i vår tid, säger utrikesminister Carl Bildt.

Att ge EU priset nu är inte alls fel eller otajmat, enligt honom. Även om det är hårda motsättningar och ekonomiska spänningar nu i Europa är det ingen som, till skillnad från tidigare, vill lösa det med våld.

– Det är bra att påminna om vad det europeiska samarbetet handlar om, säger Bildt.

– EU har fått gamla fiender att välja bort vapnen och börja samarbeta med varandra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt och tillägger att EU också har en dragningskraft på länder utanför EU som vill bli med och därmed också pressar tillbaka aggressiv nationalism.

– Det Europasamarbetet och Europatanken har åstadkommit är en historisk bedrift, hävdar han.

– EU klarade sig genom två inbördeskrig under 1900-talet och vi har etablerad fred tack vare EU. Så den Europeiska unionen är historiens största fredsstiftare, säger EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy under ett besök i Helsingfors.

– Jag måste säga att jag inte hade väntat mig när jag vaknade i morse att det skulle bli en så bra dag, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens i Bryssel.

Fredspristagaren Thomas Hammarberg, som mottog Nobels fredspris som företrädare för Amnesty International 1977 och som varit Europarådets människorättskommissionär, är däremot starkt kritisk till EU får fredspriset.

"Ett olyckligt beslut. Visst har processen att utveckla ett närmare samarbete mellan de europeiska länderna under de senaste sex decennierna förstärkt skyddet mot konflikter inom EU-blocket. Men dagens EU-institutioner och EU:s utrikes- och säkerhetspolitik spelar knappt någon roll alls på globalt plan för att förhindra eller lösa konflikter," skriver Hammarberg i en kommentar till TT.

Hammarberg anser att EU:s hållning till konflikter i Mellanöstern har varit passiv och brustit i kompetens. Han tycker också att EU:s bidrag till fredsförsök i Irak och Afghanistan "har varit minimala".

Annons

Även Christoffer Burnett-Cargill, generalsekreterare för Svenska freds, tycker att valet är mycket tveksamt.

– EU behöver bli en starkare aktör i fredsfrågor. Nobel ville ha en avrustning och EU har stora vapenindustrier.

Kritisk är också Peter Wallensteen, professor i freds- och konsultstudier på Uppsala universitet, som inte tycker att EU utnyttjar sin potential som fredsskapare.

– Detta var en överraskande och fantasilös utnämning, säger Wallensteen till NTB.

– Det är en berättigad bekräftelse för ett unikt projekt som arbetar till förmån för sina medborgare och resten av världen.

Enligt Thorbjörn Jagland återstår det att se om valet av pristagare kommer att skapa debatt i Norge.

– Det går bra att vara motståndare till medlemskap i EU samtidigt som man erkänner den fredsskapande roll som EU har haft i Europa, säger han enligt NTB.

På frågan om valet kan bidra till att skapa mer fred och försoning i Europa svarar Jagland att Nobelkommittén inte ensam kan lösa Europas problem eller den finansiella krisen.

– Men jag påminner om vad som kan gå förlorat om detta samarbete faller samman.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons