Världen

Breivik: Tunga vittnesmål i rätten

Världen Artikeln publicerades

Han minns det inte. Men han såg sin sambo skjutas ihjäl av Anders Behring Breivik. Färjekaptenen Jon Olsen berättade korthugget om dygnet som för alltid ändrade hans liv.

När rättegången mot Breivik återupptogs på torsdagen var det med tunga vittnesmål från dem som mötte Breivik vid Utöya. Med sin polisuniform lurade han dem han mötte att tro att han skulle säkra ön efter bombdådet i Oslo.

Det blev Olsen som intet ont anande gav Breivik färjeskjuts till Utöya. Hans sambo, öns husmor Monica Bösei, var en av de första som Breivik sköt ihjäl.

Olsen satt i huvudbyggnaden på Utöya och såg på direktsändningen om bombdådet i Oslo när han fick telefonbesked om att hämta en polis från fastlandet.

Skjuter sambon

Han kör över färjan tillsammans med sambon och hjälper Breivik att få ombord sin tunga "bombsökutrustning", stuvad i en hjulförsedd transportlåda.

Väl framme erbjuder sig kaptenen att köra den tunga utrustningen uppför den branta backen till huvudbyggnaden. Kaptenen kör upp och parkerar öns enda bil bakom huset.

När han lämnar bilen ser han hur Breivik skjuter ner Utöyas vaktman Trond Berntsen. Han minns inte att även Bösei skjuts ner i samma stund.

– Jag tänker att detta måste vara en terrorist. Jag snor runt och börjar springa, berättade han i rätten enligt norska mediers direktreferat.

Medan han springer ringer han polisen.

Olsen lyckas ta sig från ön med färjan och jobbar sedan i ett sträck till morgonen därpå med att leta efter överlevande. Under natten får han reda på att hans dotter – på sommarlägret – befinner sig i säkerhet.

I dag går Olsen sjukskriven och försöker lappa ihop livet tillsammans med de båda döttrarna.

Mycket blod

Resten av rättegångsdagen ägnades åt kriminalteknikernas genomgång av Breiviks vapen. Det framgick bland annat att Breivik hade med 1 036 pistol- och gevärspatroner, bland annat av svenskt fabrikat, till ön.

Även denna torra redovisning väckte starka känslor.

– Här är det mycket blod, som ni ser. Här låg fem döda och vi hittade 19 patronhylsor, förklarar kriminalteknikern Göran Dyvesveen.

Efter en paus berättar departementsrådet Ingelin Killengreens, sammanbitet och några gånger med darr på rösten, om sina döda kolleger och om de första timmarnas kaos i regeringskvarteret i Oslo.

Under hela dagen sitter Breivik orörlig vid sin bänk.