Världen

Breivik attackerad i rätten

Världen Artikeln publicerades

Under pågående rättegång i Oslo kastade en man en sko mot Anders Behring Breivik och skrek "go to hell". "Om det är någon som önskar kasta något, så kan ni kasta på mig när jag går in eller ut", sade Breivik efter händelsen.

Enligt direktrapporteringen från Verdens Gang (VG) hoppade mannen upp från åhörarbänken och kastade en sko mot Breivik. Skon träffade inte Breivik men däremot hans försvarsadvokat Vibeke Hein Bära, rapporterar norska medier.

Mannen drogs ut ur salen medan han ropade på engelska: "Go to hell, go to hell! (Far åt helvete, far åt helvete)".

Enligt andra vitten till händelsen ropade mannen:

"You killer, you killer, you go to hell! (Mördare, mördare, far åt helvete).

Enligt andra reportrar ska mannen också ha ropat "You killed my brother" (Du dödade min bror) innan han bröt samman och gråtandes fördes ut ur salen. Därefter tog rätten en kortare paus.

Mannen kastade skon är en ung kurdisk man från Irak. Han är bror till en 18-åring som kom till Norge som ensamkommande flyktingbarn och som sköts ihjäl av Breivik på Utöya.

Mannens och hans familjs målsägandebiträde Kari Nessa Nordtun säger till NTB att mannen var närvarande även i går då obduktionsrapporten efter brodern gicks igenom.

– Då gick det ganska bra. Utbrottet i dag var nog bara ett resultat av den sorg och stress som byggts upp under tiden.

Hon anser att hans reaktion var begriplig.

– Man sitter ju så nära. Och med det hat och den känsla som många har efter att ha mist sina kära så är det ju nästan anmärkningsvärt att det gått bra så pass lång tid.

– Det finns många oförlösta känslor i salen. På ett sätt tror jag att detta uttryckte vad många känner, sade Stöttegruppen for 22 julis talesperson och vice ordförande Christin Bjelland, vars son var med på Utöya men överlevde.

Händelsen var mycket dramatisk och stämningen i rättssalen beskrevs av närvarande som mycket speciell. En del av åhörarna ska ha klappat i händerna, andra grät öppet. Någon på åhörarbänken ropade "Endelig" (äntligen). Men de flesta verkade skrämda av händelsen, rapporterar VG.

– Det var som om en enorm känslourladdning hade ägt rum, sade en journalist till VG.

Breivik, som snabbt fördes ut ur salen efter attacken, såg ut att ta det lugnt. I slutet av pausen fördes Breivik in i rättssalen igen och vände sig då mot åhörarbänken:

"Om det är någon som önskar kasta något, så kan ni kasta på mig när jag går in eller ut", sade han enligt vittnen som talat med VG.

Föremålet som slängdes mot Breivik var en svart herrsko. Den avlägsnades senare från rättssalen.

Det är oklart vem mannen är men han kan vara anhörig till något av offren.

När domare Wenche Elisabeth Arntzen kom in i rättssalen bad hon att obduktionsrapporten skulle fortsätta. Hon gjorde ingen kommentar till händelsen. Vibeke Hein Bära säger till VG att hon inte vill kommentera händelsen på annat sätt än att hon hoppas "att rättegången ska fortsätta i värdiga former, som fram till nu".