Annons
Nyheter

Barnhandel växande problem i Kina

Kinas ökade välfärdsklyftor och stränga ettbarnspolitik gör att allt fler föräldrar säljer sina nyfödda barn till kriminella ligor.
Nyheter • Publicerad 6 april 2012

Den 7 mars slog polisen till mot tre människohandelsligor i Kina som tjänade pengar på försäljning av nyfödda barn. Bland de 310 gripna fanns bland andra en mormor med förnamnet Wu. Några dagar innan tillslaget hade hon tvingat sin 26-åriga dotter att sälja sitt fem dagar gamla spädbarn.

Priset på den lilla flickan var knappt 25 000 kronor. Totalt fritogs 77 barn, alla under en månad gamla.

Annons

Händelsen är inte ovanlig. Bara förra året sprängde polisen 3 200 människohandelsligor och fritog 24 000 barn och kvinnor som kidnappats eller köpts för att sedan säljas vidare, enligt officiella uppgifter.

Fler säljer barn

Antalet kidnappningar av barn minskade något förra året, men antalet föräldrar som säljer sina barn fortsätter att öka, framhåller myndigheterna.

Ai Xiaoming, människorättsaktivist och professor vid Sun Yatsen-universitetet, förklarar att växande välfärdsklyftor, önskan att få en son i stället för en dotter och hårda regler för laglig adoption är de främsta orsakerna bakom den omfattande människohandeln.

– Det finns många fattiga familjer utan hopp om att kunna förbättra sin livssituation. Men de har en resurs; möjligheten till reproduktion. De kan tjäna pengar på att sälja sina barn, säger hon till TT.

– Det finns en bristande respekt för mänskligt liv här.

Många nyfödda barn överges av sina föräldrar på sjukhusen. Förlossningsläkarna tjänar sedan pengar för att tipsa ligor eller familjer som de vet vill köpa ett barn.

Spårats utomlands

Handeln med barn sker huvudsakligen inom landet, mellan olika provinser. Men kidnappade kinesiska barn har spårats ända till USA och Nederländerna, enligt medieuppgifter. Förra året skakades landet sedan det framkommit att tjänstemän vid familjeplaneringsdepartementet i provinsen Hunan legat bakom bortförande och försäljning av spädbarn för internationell adoption i flera år.

– Problemet med kidnappning och försäljning av barn är mycket allvarligt. Jag kan inte ens föreställa mig hur smärtsamt det måste vara att förlora ett barn, säger Ai Xiaoming.

Hon anser att hårdare tag mot ligorna inte är lösningen på problemet. Snarare behövs bättre insikt om varför så många väljer att sälja sina barn och varför så många vill köpa på den svarta marknaden.

Clifford Johansen
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons