EU-topp avgår efter snusskandal

Text: TT
Publicerad 16 oktober 2012 19.44 Uppdaterad 16 oktober 2012 20.20
Större eller mindre text

Stockholm.

Fredsprisfest i fredags. Storskandal på tisdagen. EU kastas mellan ytterligheterna sedan maltesiske EU-kommissionären John Dalli plötsligt avgått i en korruptionsskandal.

I slutänden kan den stora vinnaren bli det svenska snuset.

John Dalli, EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, avgår till följd av bedrägerianklagelser, meddelade EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

- Man blir nästan mörkrädd, säger EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M), som i flera år arbetat för att få snuset godkänt i EU.

EU:s antibedrägerikontor Olaf inledde i maj en utredning på begäran av Swedish Match. Utredningen kom fram till att en maltesisk företagare hade närmat sig Swedish Match med hjälp av sin relation till Dalli, också maltes, och försökt vinna "finansiella fördelar" i utbyte mot inflytande över ett framtida lagförslag om snus, skriver kommissionen i pressmeddelandet.

Någon transaktion mellan Swedish Match och företagaren ska dock inte ha gjorts.

- Det kom till oss ett anmärkningsvärt förslag, som i grunden gick ut på att snusförbudet var till salu, säger Swedish Matchs kommunikationschef Patrik Hildingsson till TT. - Vi ansåg, tyvärr, att erbjudandet var trovärdigt och att det hade kopplingar in till kommissionens politiska ledarskap. Det professionella beslutet var ganska enkelt: det var att tacka nej. Det ligger varken i vår dna eller kultur - eller i svenskheten, vad vet jag - att man arbetar på det sättet, det är helt ointressant, säger Hildingsson. - Det finns inga fakta eller bevis för min inblandning. De har bara hittat på något och allt är bara indicier, säger Dalli till tidningen Malta Today.

Inför maltesisk tv förnekar han att han känt till några "förhandlingar" mellan Swedish Match och den än så länge icke namngivne maltesiske "mellanmannen".

- Jag avgick för att få fria händer i kampen mot anklagelserna mot mig.

Chrostofer Fjellner är upprörd och har aldrig varit med om något liknande under hans nio år i EU-parlamentet.

- Jag är oerhört besviken när det visar sig att alla goda argument och all fakta inte spelar någon roll, utan att det visar sig att det handlar om pengar. Att han har varit medveten, som Olaf-utredningen säger, om att människor å hans vägnar kräver pengar för att påverka politiska processer, och att han väljer att avgå när detta blir känt, är ju en skandal utan dess like.

Fjellner förutsätter nu att Dalli-affären ska ge snuset en ärlig chans i EU och verkligen prövas på vetenskapliga grunder.

Handelsminister Ewa Björling säger att hon utgår från att EU-kommissionen följer sina rutiner i sådana här allvarliga ärenden.

- Det är ganska anmärkningsvärt att John Dalli indirekt förknippas med mutanklagelser i snusfrågan eftersom han så tydligt gjort klart att han av påstådda folkhälsoskäl inte velat se svenskt snus på den europeiska marknaden. Jag hoppas att inte förtroendet för EU-kommissionen undergrävs av det här, säger hon till TT.

Olaf-utredningen kunde inte påvisa att Dalli var direkt inblandad men ansåg att han kände till händelseförloppet. I ett pressmeddelande från EU-kommissionen uppges att Dalli självmant valt att avgå för att "kunna försvara sitt och kommissionens rykte".

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har tills vidare beordrat den slovakiske kommissionären Maros Sefcovic att överta Dallis sysslor, tills en ersättare är utsedd.

John Dalli var även inblandad i en skandal på hemmaplan i mitten av 2000-talet, berättar tidningen Malta Today. Den gången avgick han som utrikesminister efter bara tre månader på sin post 2004 sedan han anklagats för att ha tagit emot mutor i samband med en upphandling av medicinsk utrustning. Anklagelserna visade sig dock vara falska och den utredare som lade fram dem dömdes sedermera till två års fängelse.

John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister.

I mars i fjol uppmärksammades det stort när han uttalade sig på ett sätt som verkade stödja Libyens dåvarande ledare Muammar Gaddafi - bara ett dygn efter att kommissionsordföranden Barroso uppmanat Gaddafi att avgå.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu