Fortsatt muslimsk vrede över nidfilm

Text: TT-AFP
Publicerad 22 september 2012 15.47 Uppdaterad 22 september 2012 16.27
Större eller mindre text

Kano/Islamabad/Paris.

Nidfilmen om profeten Muhammed fortsätter att väcka vrede och protester på många platser i världen.

I Nigerias näst största stad Kano drog tiotusentals människor på lördagen ut på gatorna för att demonstrera mot den USA-producerade nidfilmen. Enligt en AFP-reporter på plats var protesttåget flera kilometer långt och demonstranterna ropade slagord som: "Död åt Amerika", "Död åt Israel" och "Död åt islams fiender".

Liknande scener utspelade sig i Pakistan, för andra dagen i följd. Minst 5 000 demonstranter uppges ha marscherat mot parlamentet i Islamabad skanderades "Straff till dem som förödmjukar vår profet". Antalet döda efter fredagens demonstrationer i landets steg under natten till 21.

Även i Dhaka i Bangladesh utbröt en våldsam protest på lördagen, arrangerad av tolv islamistpartier. Hundratals deltagare gick till attack mot polis som avfyrade tårgas för att skingra dem.

I Stockholm marscherade mellan 50 och 100 demonstranter från Sergels torg till amerikanska ambassaden.

I den franska staden La Rochelle greps samtidigt en man för att via internet ha manat till halshuggning av redaktören för franska satirtidningen Charlie Hebdo som tidigare i veckan publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. "Det viktiga är att inte låta honom leva i fred," ska mannen ha skrivit på en hemsida. En juridisk källa säger till AFP att han misstänks för anstiftan till mord.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu