Britterna hotar storma ambassad

Text: TT-AFP-Reuters
Publicerad 16 augusti 2012 10.31 Uppdaterad 16 augusti 2012 11.15
Större eller mindre text

Quito/London.
Britterna hotar med att storma Ecuadors ambassad i London och hämta ut Julian Assange. I dag kommer svaret på Assanges ansökan om politisk asyl. Enligt Ecuadors utrikesminister är beslutet redan fattat i Quito.

Asylbeslutet kommer att meddelas klockan 14 svensk tid, enligt utrikesminister Ricardo Patino. Men den brittiska regeringen har hotat att göra en räd mot Ecuadors ambassad i London om inte Assange överlämnas.
- I dag har vi mottagit ett hot från Storbritannien, ett tydligt skriftligt hot om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar att lämna över Julian Assange, sade Patino till reportrar i Quito.
- Låt oss göra det helt klart. Vi är ingen brittisk koloni. Kolonialtiden är över, sade Patino.
- Om britterna gör allvar av hotet kommer det att ses som en fientlig och oacceptabel handling och ett angrepp på vår suveränitet.

En talesman för brittiska UD bekräftar att Storbritannien förbehåller sig rätten att storma Ecuadors ambassad för att hämta ut Assange.
- Enligt brittisk lag kan vi med en veckas varsel ta oss in i lokalerna. Ambassaden kommer då inte längre att ha diplomatiskt skydd, säger han.
- Något sådant beslut är ännu inte taget. Vi kommer inte att göra detta över en natt. Vi understryker att vi vill komma fram till en diplomatisk lösning.
Wikileaks kritiserar brittiska myndigheter för hotet om en räd på ambassaden.
"Vi fördömer i starkast möjliga ordalag att Storbritannien tar till hotelser, skriver gruppen i ett meddelande.
"Ett hot av den här sorten är en fientlig och extrem handling, som inte står i proportion till omständigheterna, och ett exempellöst angrepp på alla asylsökandes rättigheter."
Under natten fanns många av Assanges anhängare vid ambassaden vaktade av en mängd poliser. Tidigt på morgonen spärrade polisen av gatan omkring 20 meter från byggnadens ingång.
Om Assange skulle få politisk asyl i Ecuador återstår frågan hur han ska kunna ta sig ut från ambassaden och till en flygplats.
Enligt svenska UD skulle han kunna fly i en ambassadbil, men bedömare är skeptiska.
- Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet, och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheterna på flygplatsen, säger Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet.
- Det är uppenbart en olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling. Diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott, säger Wrange.

Assange har varit på ambassaden sedan den brittiska högsta domstolen beslutade att han ska utlämnas till Sverige där han ska förhöras i samband med anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp.
Assange fruktar att Sverige ska lämna honom vidare till USA.

Åklagaren Marianne Ny kommer inte att kommentera eftermiddagens besked från Ecuador, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.
Om brittisk polis kan gripa Assange gäller dock att han ska överlämnas till Sverige inom tio dagar. Enligt Rosander är det Storbritannien som får meddela när den tiodagarsperioden ska räknas från. Transporten ska skötas av den svenska Kriminalvården.
- När han är på svensk mark ska han sättas i häkte i avvaktan på en ny häktesförhandling som ska hållas inom fyra dagar, säger Rosander.
Förhör kan ske före eller efter häktesförhandlingen.

En av Assanges svenska advokater, Per E Samuelsson, avvaktar också med kommentar tills det antingen kommer ett besked från Ecuador eller från Storbritannien om en eventuell hävning av ambassadens diplomatiska status. Ett skäl till hans avvaktan är de många turer som ärendet haft.
- Det här ärendet visar med tydlighet att man inte kan se in i framtiden, säger Samuelsson till TT.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu