Breivik kunde ha gripits tidigare

Text: TT-NTB
Publicerad 13 augusti 2012 13.45 Uppdaterad 13 augusti 2012 13.56
Större eller mindre text

Oslo.
I dag lämnade den norska 22-julikommissionen in sin rapport om vad som gick snett före, under och efter terrorattackerna i Norge i fjol.

En snabbare polisinsats hade varit möjlig på Utöya och massmördaren Anders Behring Breivik kunde ha gripits tidigare, fastslår kommissionen.
Vidare anser kommissionen att angreppet mot regeringsbyggnaden i Oslo kunde ha förhindrats om säkerhetsåtgärder, som redan beslutats, hade verkställts.
Med en bättre arbetsmetodik hade den norska säkerhetspolisen PST kunnat spåra Breivik före den 22 juli. Men det går ändå inte att dra slutsatsen att PST kunde eller borde ha avvärjt attacken, skriver kommissionen.

- Den frivilliga hjälpen blev avgörande, den räddade både människoliv och polisens insats, sade Alexandra Bech Gjörv, som lett kommissionens arbete, när rapporten presenterades.
Men på flera håll har system, organisation och enskilda personer inte fullgjort sin plikt, anser kommissionen.
- Mycket har fallerat, säger hon.

700 personer har intervjuats under kommissionens arbete och kommissionen har kartlagt tidpunkterna för att få ett så precist händelseförlopp som möjligt.
Videofilmer, gps-information från polisbilar och stillbilder har använts. Det har varit viktigt att se var och när poliserna befann sig i samband med attentaten.
- Det har varit avgörande med ett precist händelseförlopp, säger Alexandra Bech Gjörv.

Grubbegata, utanför regeringskvarteret, borde ha varit avspärrad för biltrafik 2011, anser kommissionen. Trots att beslut att stänga gatan fanns, och alla tillstånd var beslutade, hamnade frågan i stå.
Tillsyn, ledning och styrning har bland annat brustit. "En trist historia", tycker Alexandra Bech Gjörv.
- Hade gatan varit säkrad hade gärningsmannen kunnat välja andra mål, men inte Höyblokka (byggnadskomplexet där statsministerns kontor finns), säger Bech Gjörv.

Bara minuter efter explosionen i regeringskvarteret fanns en gärningsmannabeskrivning av Breivik när han lämnade den vita skåpbilen.
En skadad fotgängare tipsade om en polisklädd, beväpnad man med hjälm som gick in i en flyktbil. Dessutom noterade tipsaren registreringsskylten.
Men lappen med tipset blev liggande hos polisen i över 20 minuter, vilket minskade chanserna att ta Breivik innan han kom till Utöya.

På grund av flera brister var samhället alltför dåligt rustat för att kunna avslöja och avvärja planer på terrorangrepp skriver kommissionen vidare. Särskilt bekymmersamt är, enligt kommissionen, att flera av bristerna redan tidigare har påpekats i tillsyns- och revisionsrapporter.
Myndigheternas hantering var för svag på många viktiga områden den 22 juli. Omfattande förändringar behövs, konkluderar kommissionen. Rapporten innehåller 31 förslag på hur säkerheten bör förbättras i Norge.

Det var ett stort medieuppbåd på plats vid representationsbostaden i Oslo när Alexandra Bech Gjörv lämnade över rapporten till statsminister Jens Stoltenberg strax efter klockan tolv. Det var på samma ställe där hon gick uppdraget för drygt ett år sedan.

- Kommissionen kan inte göra det som skedde den 22 juli ogjort, likväl är rapporten väldigt viktig. För den ger oss fakta och kunskaper och en förståelse av vad som skedde, sade Stoltenberg strax innan han tog emot luntan, och tackade kommissionen för dess arbete.

Merparten av det material som kommissionen samlat in är säkerhetsklassat. Det kan ta upp till 60 år innan materialet blir offentligt. De tolv hyllmeter material som ingår i rapporten kommer att skickas till norska Riksarkivet, säger kommissionens sekreterare Björn Otto Sverdrup till Aftenposten.
Kommissionen har fått försäkringar från Riksarkivet om att bara ett fåtal anställda kommer att ha tillgång till det hemligstämplade materialet.
Vid terrorattackerna i Norge den 22 juli 2011 dödade Anders Behring Breivik 77 människor i Oslo och på Utöya.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu