Medaljhoppet inte till start

Text: TT
Publicerad 8 augusti 2012 11.30 Uppdaterad 10 augusti 2012 10.10
Större eller mindre text

London.
Guldhoppet i hoppning, Rolf-Göran Bengtsson, missar OS-finalen. Hans häst är skadad och Bengtsson själv beslutade att dra sig ur. "Det är jättetråkigt men ett riktigt beslut", säger förbundskapten Sylve Söderstrand.

– Han (Casall) kommer tyvärr inte till start för han har fått ett litet tramp, det är som nageltrång eller liknande, säger Söderstrand till Radiosporten.

Rolf-Göran Bengtsson tog helt och hållet själv beslutet att inte ställa upp i den individuella finalen i Greenwich.

– Rolfs beslut är förnuftigt. Ska han gå in i en final måste allting vara "hundra". Det är ingen liten tävling han är ute på. Det är trots allt en final i ett OS, säger Söderstrand till TT.

– Det är jättetråkigt men det är ett riktigt beslut.

Bengtsson och Söderstrand var redan i går medvetna om att allt inte var som det skulle med Casall.

Ändå trodde de på start.

– Han var inte ren på tisdagsmorgonen, men på kvällen var han bra och då trodde vi att det var bra, säger Söderstrand till TT.

– Det som hände på framridningen inför andra rundan var att han snubblade och trampade på sig själv. Det är ett litet sår på baksidan av vänstra hoven, inte större än en gammal svensk 50-öring.

– Det är ingen allvarlig skada, men den sitter så den ömmar.

Det definitiva beslutet togs vid veterinärbesiktningen vid elvatiden på onsdagsförmiddagen.

– Rolf red hästen på morgonen och allt kändes bra, men när han sprang honom på det lite hårdare underlaget gick hästen inte jämnt, berättar Söderstrand.

– Hästen blev satt i en så kallad "holding box" och då valde Rolf att inte starta. Även om inte hästen är halt, markerade den. Rolf tyckte inte att det var schysst mot hästen och dessutom är det ju något som inte är "hundra" med hästen.

Inför OS valde Rolf-Göran Bengtsson mellan två olika hästar att tävla med i OS med. Men i nuläget är det inte möjligt att använda en annan häst än Casall.

"Ryttarna väljer häst inför mästerskapet och det är det som gäller under hela resan. Faller någon del av ekipaget bort så försvinner hela alltet utan reservmöjligheter", meddelar Christian Olsson, Radiosportens expert, på sr.se.

Bengtsson valde i början av juli att satsa på hingsten Casall i OS i stället för på valacken Ninja, 17-åringen han vann EM på i Madrid i september.

Tanken var från början att Ninja skulle få gå ett sista mästerskap men i mars, i samband med en tävling i Doha, drog hästen på sig feber och kunde inte träna eller tävla på tre månader.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu