TT-Ekonomi

Vitryssland chockhöjer styrräntan

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Vitrysslands centralbank chockhöjer styrräntan från 24 till 50 procent och inför en 30-procentig avgift på alla köp av utländsk valuta. Åtgärderna ska skydda landet från effekterna av den ryska rubelns kollaps.(TT)

Vitrysslands centralbank chockhöjer styrräntan från 24 till 50 procent och inför en 30-procentig avgift på alla köp av utländsk valuta. Åtgärderna ska skydda den vitryska finansmarknaden från effekterna av den ryska rubelns kollaps i veckan.

Centralbanken inför även ett krav på att företag säljer minst hälften av vinsterna som görs i utländska valutor på den vitryska marknaden. Tidigare låg nivån på 30 procent.

Aleksandr Lukasjenko, Vitrysslands president, har inför bankens åtgärder krävt att alla affärer med Ryssland ska göras i dollar eller euro.

– Vi kommer inte springa efter Ryssland och låta den vitryska rubeln devalvera. Det är helt uteslutet, eftersom det inte alls går att säga vad som pågår på den ryska marknaden och vad som kommer att hända där, säger han enligt den vitryska nyhetsbyrån Belta.

Den vitryska rubeln har sedan årsskiftet lyft från 290 till 163 per rysk rubel.