TT-Ekonomi

Högsta skatten blir ännu högre

Nästa år får fyra av tio svenskar räkna med högre skatt trots att den totala kommunalskatten aldrig varit högre. Och det kommer mer. Kommunsektorn räknar med 69 öre högre skatt per hundralapp i snitt.(TT)

TT-Ekonomi
Foto:

Kommunsektorn räknar med 69 öre högre skatt per hundralapp i snitt från och med nästa år fram till 2018.

– Vi har utgifter som ska finansieras och så behöver vi ha ett överskott i sektorn på en procent, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL) när organisationen presenterar sin ekonomiska rapport.

Framför allt är det den demografiska situationen som kräver höjda skatter. Fler blir äldre, men skolan slukar också mer pengar och läkemedlen kostar mer. Då räcker det inte att fler jobbar och betalar skatt.

I år går 100 kommuner och fem landsting back.

Med ett undantag har kommunalskatten i genomsnitt i landets kommuner ökat varje år sedan 2008. Sedan dess har den totala kommunskatten, inklusive landstingsskatten, till och med nästa års planerade höjningar i snitt ökat med 55 öre per intjänad 100-lapp. I många kommuner har skatten ökat betydligt mer än så.

SKL varnar samtidigt för att beräkningarna är omgärdade av osäkerheter, bland annat kring detaljerna i statsbudgeten för 2015.