TT-Ekonomi

Finland antas ha nått botten

TT-Ekonomi

Finland, vars ekonomi krympte för tredje året i rad i fjol, har nått botten. Om något halvår väntas en återhämtning, med draghjälp från utlandet, enligt storbanken Nordeas ekonomer.(TT)

"De goda nyheterna är att BNP nu troligen nått sin botten", skriver Nordeas ekonomer i en färsk rapport, där den finska statens utsikter på obligationsmarknaden analyseras.

Finland, vars blocköverskridande koalitionsregering står inför parlamentsval den 19 april, har i första hand problem med stagnerad export. Exporten till Ryssland har fallit med 14 procent till följd av sanktioner för Ukrainakonflikten och Moskvas motsanktioner.

Därtill kommer en svag inhemsk efterfrågan i landet. Detaljhandeln står och stampar på 2008 års nivåer och utsikterna för investeringar, arbetsmarknad och konsumtion färgas av svag framtidstro.

Draghjälp ut ur recessionen väntas komma från ökad efterfrågan i USA och i euroländer som Tyskland och Nederländerna. Billigare olja, lägre räntor och en svagare euro, med ECB:s planerade stödköp på 1 080 miljarder euro på ett och ett halvt år, antas bidra positivt.

Prognoserna för Finlands tillväxt 2015 varierar kring nollstrecket.