TT-Ekonomi

Brasilien bygger militärt lastflyg

Brasilien lanserar ett nytt militärt transportflygplan som landet hoppas ska köra om konkurrenter i USA och Europa. KC-390 flyger enligt reklamen snabbare, högre och med mer last än slitvargen Hercules från 50-talet.(TT)

TT-Ekonomi

Brasilien lanserar ett nytt militärt transportflygplan som landet hoppas ska köra om konkurrenter i USA och Europa.

Jetplanet KC-390 marknadsförs som snabbare, starkare, mer långtflygande - och billigare - än det delvis propellerdrivna Hercules som kom på 1950-talet och fortfarande används världen över.

KC-390 har utvecklats i samarbete med Argentina, Tjeckien och Portugal och de fyra ländernas luftvapen ska ha beställt 60 stycken plan, som kan lasta 23 ton och flyga i 860 kilometer i timmen, skriver AFP.

Den brasilianska tillverkaren Embraer är världens tredje största kommersiella flygplanskonstruktör, efter Boeing och Airbus och vill med KC-390 etablera sig i en bransch där konkurrenter i Kina, Ryssland och Indien haft problem, skriver Reuters. Prislappen är hemlig men lyckas man sälja uppåt 730 enheter hoppas Embraer att det inbringar ungefär 50 miljarder dollar, eller 360 miljarder kronor. Planet, som är det största som byggts i Latinamerika, erbjuds även till välbeställda olje- och gruvföretag.