Trelleborgsgalan

”Det känns fint att vara tillbaka där allt började”

Trelleborgsgalan Artikeln publicerades

God mat, god stämning, blå matta och en scen som aldrig var tom. Årets Trelleborgsgala blev en succé. Trelleborgs Allehandas kulturpris gick till saxofonisten Fredrik Kronkvist som spelar över hela världen men aldrig glömmer hemstaden.

– Jag vill rikta en hälsning till politikerna i den här kommunen. Satsa mer pengar på Kulturskolan. De barn som lär sig ett instrument går inte ut och slår folk på käften, säger saxofonisten Fredrik Kronkvist.

Han är rörd efter att ha vunnit Trelleborgs Allehandas kulturpris. Han är även rörd över att spela i Trelleborg. Under galan uppträdde han med Stevie Wonders låt Sir Duke.

– Den handlar om att musik är ett universellt språk. Och så har det varit för mig. Min musik har tagit mig över hela världen. Och sedan tillbaka hit där allt började. Det känns fint att vara tillbaka. Väldigt hedrande.

Han vill hylla sina lärare Jörgen Flink och Michael Nordberg. Det var deras brinnande engagemang som smittade av sig på honom under uppväxten.

Varför valde du ett blåsinstrument?

– Min far är själv jazzmusiker och Charlie Parker snurrade alltid hemma. Så väcktes intresset. Jag kan tycka att blås i grupp ger en fin tillhörighet.

Hur ska du fira detta?

– När jag kommer hem kommer nog jag och min fru Miriam Aïda att öppna en flaska champagne.

Stämningen är som vanligt hög på Trelleborgsgalan, som detta år hade flyttat sig till den stora A-hallen på Söderslättshallen.

Många uppträder under kvällen. Bland annat Jukeboxers, Peter Berglunds galaorkester och Christoffer Lindskoug. Olika filmer visas. Bland annat en där Siham Chahin dansar, filmad av hennes kollega Oliver Lazarevski.

Även Nils-Gunnar Snygg bjuder på underhållning. Han spelar imponerande en åldrande pensionär som stapplar fram i sin pyjamas.

– Jag är lite sen. Men det beror på att jag har kommit hit med färdtjänst. De släppte av mig vid Östervångsparken av misstag. Jag fick gå därifrån, skämtar han.

Sent på kvällen uppträder årets dragplåster Pernilla Wahlgren.

– Nu blir det 80-tal! säger hon och öppnar med den gamla hiten ”Svindlande affärer”.