Trelleborg

Madsen: "Wall död i ubåten"

Trelleborg/Köpenhamn Artikeln publicerades
Kim Wall. 2 bilder
Foto:Tom Wall
Kim Wall.

Journalisten Kim Wall är död efter en olycka ombord på ubåten, enligt ägaren Peter Madsen, uppger danska polisen.

Ubåtsägarens förklaring framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandlingen, men efter att delar av sekretessen i ärendet hävts är den nu känd för allmänheten.

Köpenhamnspolisen skriver bland annat följande i det pressmeddelande som skickades ut på måndagsförmiddagen:

”Den anklagade har till polisen och rätten förklarat att det skedde en olycka ombord på ubåten, som ledde till Kim Walls död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecificerad plats i Kögebukten.

Köpenhamnspolisen kan därutöver upplysa, att anklagelserna om mord alternativt dråp kvarstår. Det ges ingen annan information om utredningen då den fortsatt är under sekretess.”

Förklaringen framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandlingen, men delar av det som sades har nu blivit offentligt efter ett beslut i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Från början förklarade Peter Madsen att Kim Wall, som ska ha varit ombord för ett reportage, gick i land på Refshaleøen vid 22.30-tiden. Men förklaringen ändrades när den misstänkte ubåtsägaren ställdes inför häktningsdomare den 12 augusti. Sedan dess är Peter Madsen häktad misstänkt för vållande till annans död.

– Vi tror han talar sanning när han säger att hon dött i ubåten, säger Köpenhamnspolisens presstalesman Steen Hansen till TT.

TT: Men ni tror att han har mördat henne?

– Jag har inte fler kommentarer, det är rätt tydligt att han har gett den förklaringen och han är fortsatt misstänkt för mord alternativt dråp. Så det ger nästan sig självt vad polisen tänker om det, säger han.

Han vill inte svara på om detta enligt den misstänkte skulle ha skett på torsdagen eller fredagen. Stora delar av förundersökningen omfattas fortfarande av domstolsekretessen, förklarar polisen.

Nu anser sig polisen ha en bild av hur ubåten rört sig i Kögebukten och Öresund. Tidigare var det okänt hur den rört sig från midnatt mellan torsdag och fredag fram till fredag förmiddag.

– De danska sjöfartsmyndigheterna har utarbetat en konkret rutt. Jag har inga ytterligare kommentarer till det, säger Hansen.

Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten, uppger Köpenhamnspolisen. Den ska ha varit i sydliga delen av Öresund samt i den norra och västliga delen av Kögebukten.

Sökandet efter svenskan fortsätter – genom både dykningar och sökande med hjälp av sonarutrustning.

Texten uppdateras.