Trelleborg

Vita bjälkar och tegel fyller konstfullt hem

Grönby ,
Sedan pensioneringen har Marianne Larsson och Anders Nilsson kunnat göra allvar av de renoveringsplaner de haft i åratal. Nu går både boningshuset och konstgalleriet, tvärs över gården, i samma stil.
Foto:
Här och var skymtar parets egen konst. Marianne har screentryckt favoritartister på badrumskeramiken.
Foto:
Russin är toppen, tycker hönan Pyret, som redan levt dubbelt så länge som experter säger att höns kan leva.
Foto:
Det ljusflödande orangeriet är pricken över i:et, menar Marianne Larsson, som alltid önskat sig ett drivhus.
Foto:
Gården utanför Grönby är från 1870-talet.
Foto:
Från sovrumsfönstret ser man ut över fälten och Tullstorpsån.
Foto:
Små rum har ersatts av öppen planlösning och matkällaren av en ”konstkällare”.
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Galleri Alma öppnade med nyrenoverad fräschör i somras. Men galleribesökare missar hur fint det blivit inne hos konstnärsparet Marianne Larsson och Anders Nilsson. Återbruk, vitmenade bjälkar och genombrutet tegel sätter stämningen.

Artikeln publicerades 11 januari 2017.

Det lilla galleriet, långt ute bland åkrar och våtmarker kring Tullstorpsån, startades 2008. Anders Nilsson hade nått 60-årsdagen, och en brytpunkt då det var dags att göra slag i saken om det skulle bli något med de planer han länge haft för fädernesgården.

Hösten 2015 flyttade de själva till Almvik, som 1800-talsgården heter.

– Jag hade gått och grunnat länge, säger Anders Nilsson. Eventuellt skulle vi ju sälja gården. Men slag i slag har vi fått nya idéer.

Även på Dalköpinge brukade paret delta i konstrundan.

– Varje gång fick man plocka fram grejor och göra i ordning. Enda fördelen var att man fick städat, berättar Anders Nilsson. Här i Grönby öppnar man bara dörrarna.

Det lantliga lugnet väger upp för det avsides läget.

– Jag är ju envis av naturen, säger Anders, förmodligen med viss underdrift.

– Ute på Österlen finns gallerier som ligger mycket längre ut. Min tro är att gör du bara bra grejor, och bra utställningar, så kommer folk.

Inte mycket är sig likt i boningshuset, som senast beboddes av Anders mamma. 2014 blåstes det ut av den händige Anders och ”ännavändes”, som Marianne säger.

Borta är små sovrum, vardagsrum och matkällare. De har ersatts av öppen planlösning, stort kök med murade flaskhållare samt en ”konstkällare” där man kan måla eller läsa. Matkällarens kyla motarbetas av en smart värmekanal inuti väggen, där en fläkt cirkulerar luften i det sju meter höga rummet.

Vinden har blivit vardagsrum, med gamla rökgångar där teglet bryter igenom putsen – ett återkommande inslag i huset.

– Tegel ger liv åt ett rum och är samtidigt vackert, säger Marianne Larsson.

Eftersom Anders varit byggare har han kunnat plocka åt sig vackra fönster, rejäla bjälkar och annat som skulle kastats. Sådant slöseri kan inte Anders Nilsson med.

Marianne medger gärna att hon kan bli tokig på all bråte som släpas in:

– Det brukar hamna i det enda utrymmet där det finns plats, det vill säga min verkstad.

– Samtidigt har han ju en plan för det han släpar hem, och det blir fantastiska saker av det mesta.

En dag kom Anders hem med hundratals stora gjutformar i trä från ett betonggjuteri. Marianne tyckte inte att han var klok. Men han hade en idé.

Gjutformarna har nu blivit ett av husets unika inslag, som nytt, vackert slitet golv till både bostaden och galleriet. Värmegolv dessutom. På varmaste fläcken hittar man i regel katten Flisan.

Gamla vagnshjul, tjuderpinnar och delar av vävstolar är exempel på annat återbruk, gjort med handlaget hos en konstnär som gärna skulpterar med drivved.

– Det hjälper att vi gillar ungefär samma saker, säger Marianne. Hade Anders kommit hem med guldkranar så hade jag nog protesterat vilt.

Husets baksida har inte bara fått en stor terass med ett nedsänkt badkar, utan även ett orangeri.

– Pricken över i:et, tycker Marianne. Vår och höst, när det är för kallt för att vara ute, sitter vi här och fikar. Man kommer nära naturen, trots att man är inomhus. Här har vi suttit och tittat på åskan.

Till sommaren hoppas paret Larsson/Nilsson bli klara med Anders ateljé i tröskelängan – samt en liten scen. 100 stolar kan få plats på innergården, tror Anders. Han har redan skaffat hem dem.

Hemma hos

Almvik, Grönby (Galleri Alma)

Här bor: Anders Nilsson, Marianne Larsson, katten Flisan och hönan Pyret (som både ser sig och ses som gårdens egentliga förvaltare).

Inflyttade: Oktober 2015

Boyta: 200 kvm

Byggår: 1870, flyttad ut från Grönby vid enskiftet.

Favoritplatsen: Orangeriet för Marianne, ”konstkällaren” för Anders.

Visa mer...

Tipsa oss

Vem ska vi titta in hos?

Har du ett speciellt hem du vill visa upp? Eller känner du någon som borde vara med i serien ”Hemma hos”? Tipsa oss på red@trelleborgsallehanda.se eller 0410-545 99.

Visa mer...