Annons

Vinden blåser olika i grannkommunerna

I Trelleborg finns 30 vindkraftverk, i Ystad 31. Båda kommunerna ligger i topp fem på den skånska vindkraftsligan. Men i södra Skåne finns också kommuner som helt eller nästan helt saknar vindkraftverk. Grannen Vellinge är en av de vita fläckarna på kartan.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2013
Foto: MOA DAHLIN
Bertil Borgström (M) är ordförande i myndighetsnämnden i Ystads kommun. Han tycker att Ystad har byggt många vindkraftverk förhållande till sin storlek. Men nu är det nog stopp. ”Den allmänna känslan är att vi är relativt nöjda nu”, säger han.
Bertil Borgström (M) är ordförande i myndighetsnämnden i Ystads kommun. Han tycker att Ystad har byggt många vindkraftverk förhållande till sin storlek. Men nu är det nog stopp. ”Den allmänna känslan är att vi är relativt nöjda nu”, säger han.Foto: Moa Dahlin

Vellinges förra kommunalråd Göran Holm (M), kallade en gång vindkraftverk för dumhetens propellrar. Nu styr inte Göran Holm kommunen längre och den njugga inställningen till vindkraft har mildrats. Men Vellinge är fortfarande en av sju kommuner i Skåne där det inte finns ett enda vindkraftverk.

Enligt kommunens översiktsplan finns det bara ytterst små områden i den nordöstra delen av kommunen, kring Östra Grevie, där det är lämpligt att bygga vindkraftverk. Däremot är man positivt inställd till havsbaserad vindkraft.

Annons

Värna om miljöer

Enligt Ola Freij (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, handlar avsaknaden av vindkraftverk inte så mycket om attityd utan snarare om att värna skyddsvärda miljöer.

– Vi är på intet sätt emot vindkraft, men vi anser inte att det finns några lämpliga platser att placera dem. En väldigt stor yta av kommunen är natur- eller landskapsskyddad. Om jag inte minns fel så är det kring 60 procent, vilket jag tror är bland det högsta i landet, säger Ola Freij och påpekar också att de stora fågelstråken kring Falsterbonäset förhindrar vindkraftsbygge på den sidan.

– Fåglar och vindkraftverk går inte riktigt bra ihop, säger Ola Freij.

I stället förespråkar Vellinge kommun havsbaserad vindkraft i grupper, till exempel på Lillgrund utanför Malmö eller vid Kriegers flak utanför Trelleborg. Där blåser det oftare och bättre än på land, menar Ola Freij. Men även Lillgrund har tidigare varit föremål för Vellinges ilska eftersom man tyckte att det störde den obrutna horisontlinjen.

– Fast beslutet om Lillgrund överklagade vi inte hela vägen, så i det fallet kan man säga att vi har ändrat inställning, säger Ola Freij.

För tätbebyggd

Skurups kommun ligger också i botten av statistiken. I kommunen finns det två vindkraftverk vid Rydsgårds gods, och fler kan vara på gång. Men annars är det svårt att bygga vindkraftverk i kommunen.

Anledningen är att kommunen är relativt liten till ytan och så tätbebyggd att eventuella verk hamnar inom ett avstånd på mindre än 500 meter från bostäder, utom på ett fåtal ställen.

– Under förarbetet till vår vindkraftspolicy satte vi en passare på en karta och mätte ut 500 meter från bebyggelse. Det visade sig att det bara fanns öppningar för vindkraft på tre ställen i kommunen, vid Torsjö, Dybäck och Rydsgård, säger Björn Hortevall (M), ordförande i myndighetsnämnden för miljö och byggnad i Skurups kommun.

Annons

Folkomröstning sa nej

I kommunens vindkraftspolicy står det att kommunen har haft en avvaktande hållning till vindkraftverk, på grund av de höga kultur, miljö- och landskapsvärdena i kommunen.

Men det främsta skälet till skepsisen är just närheten till bostäder, hävdar Björn Hortevall som ändå menar att kommunen i grunden är positiv till vindkraft.

På senare tid har Skurups kommun fått en förfrågan från Energimyndigheten angående en eventuell vindkraftsutbyggnad med 76 verk utanför kusten söder om Abbekås.

Kommunen har sagt nej med hänvisning till den folkomröstning som gjordes om havsbaserad vindkraft 2002 och som nejsidan vann med knapp marginal.

– Eftersom det bara är drygt tio år sedan som kommuninvånarna fick säga sitt i denna fråga så vore det nonchalant att vända dem ryggen. Men Energimyndigheten hävdar att det är ett riksintresse, och i så fall har vi ingen möjlighet att stoppa det, säger Björn Hortevall.

Generösa i Ystad

I Ystad har man varit generösa med vindkraftverk. I kommunen finns 31 stycken, vilket placerar kommunen på fjärde plats i den skånska vindkraftsligan trots att kommunen inte är särskilt stor till ytan.

– I förhållande till kommunens storlek måste man säga att vi har ganska många verk. De ligger främst i grupper norr om Ystad vid Hedeskoga men även väster om staden. Vi tycker att det har fungerat bra, säger Bertil Borgström (M), ordförande i myndighetsnämnden i Ystads kommun som handlägger vindkraftsärenden.

Bertil Borgström upplever inte att det varit särskilt mycket motstånd mot den stora vindkraftsgruppen vid Hedeskoga där det finns ett dussintal verk. Det har till stor del med placeringen att göra, tror Bertil Borgström.

Annons

– Man har lyckats planera in dem i landskapet på ett sätt så att de inte stör, varken vad gäller buller eller skuggor, säger Bertil Borgström.

Få lämpliga platser

Svårare har det varit i östra delen av kommunen, där Österlen börjar. Där är det mycket svårare att få gehör för byggnation med tanke på det platta jordbrukslandskapet. Där har kommunen sagt nej till flera verk.

Bertil Borgström tror att möjligheterna till fler vindkraftverk är i det närmaste uttömda. Det finns inte så många fler lämpliga platser att bygga på.

– Den allmänna känslan är att vi är relativt nöjda nu, säger Bertil Borgström.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons