Trelleborg

Vilt och romantiskt i Stora Isie

Trelleborg Artikeln publicerades

Runt 130 små och stora, privata och offentliga trädgårdar i Skåne deltog i söndagens Tusen trädgårdar. Några av de gröna oaserna återfanns på Söderslätt.

När Petra Boeldicker i Stora Isie var med i Tusen trädgårdar för två år sedan regnade det under hela dagen. Petra och maken Onnen Boeldicker trodde inte det skulle komma en människa och titta på deras trädgård. Men det gjorde det.

-De första kom en halvtimme innan vi öppnade och vi fick nästan köra ut de sista efter stängningsdags, minns Petra Boeldicker.

Paret tvekade inte att vara med i årets upplaga och visa upp trädgården som de jobbat med i tolv år.

-För 12 år sedan köpte vi huset och då var här gräsmatta hela vägen bakom huset, berättar Petra Boeldicker.

Gräsmattan har fått ge vika för Petra och Onnen Boeldicker gröna fingrar. Nu finns här istället massor av blommor, buskar, träd och trådgårdskonst. Jorden i Stora Isie är tacksam att arbete med.

-Du kan bara släppa något på marken och trampa till så växer det. Det är fantastiskt, säger Petra Boeldicker.

Petra Boeldicker kallar trädgårdsstilen för vilt romantisk. Plantor, blommor och träd får ta plats och miljön påminner på sina håll om sagolandskap. De två djupa dammarna med guldfiskar fylls på av vatten via en liten bäck som rinner fram. Två stora gamla bokar bildar ett lövvalv i trädgården och på flera ställen ligger keramikfigurer som Petra Boeldicker själv gjort.

Trädgården pryds även av Onnen Boeldickers bonsaiträd. Han köper inga färdiga utan gör dem själv.

-Jag använder bara växter vi har i trädgården som skogsek, lärkträd och en, berättar Onnen Boeldicker.

Besökarna strosar runt i grönskan och ställer ofta frågor om olika växter. Nästa Trädgårdar till tusen kommer förmodligen makarna Boeldickers trädgård att vara stängd.

-Då hoppar vi över och åker själva runt och tittar. Det är roligt att få inspiration från andra håll, säger Onnen Boeldicker.