Trelleborg

Vilka var sällskapet vid havet?

Trelleborg Artikeln publicerades
Tvåa från vänster Gunhild Jönsson och längst till höger Karin Hindborg, Nils-Erik Mårtenssons mormor respektive mor.
Foto: Privat
Tvåa från vänster Gunhild Jönsson och längst till höger Karin Hindborg, Nils-Erik Mårtenssons mormor respektive mor.

Det är en munter, om än blåsig dag på 1940-talet, antagligen vid Östra stranden. Men vilka är människorna som samlats med Nils-Erik Mårtenssons mormor Gunhild Jönsson?

Nils-Erik Mårtensson är cirkelledare för nybörjargruppen av släktforskare på ABF i Trelleborg, och naturligtvis en passionerad släktforskare.

– Man vill ju veta sin historia, förklarar han. Tyvärr var ju jag, och många med mig, inte särskilt frågvisa när de gamla levde och vi hade chansen att fråga.

Genom åren har Nils-Erik samlat på sig massor av uppgifter och bilder från släkten. Men allt är inte lätt att tyda och sätta i sammanhang. Den här bilden, exempelvis, väckte deckarinstinkten eftersom den ovanligt nog innehåller en båt, och med tydligt nummer.

– Två personer vet jag namnen på, säger Nils-Erik Mårtensson. Min mormor, Gunhild Jönsson, står som tvåa från vänster, och flickan på båten är min mor, Karin Hindborg. Min mor var född 1928, så bilden kan väl vara från omkring 1940.

– Gunhild bodde mesta tiden vid Liljeborgsgatan, och om henne vet jag bland annat hennes mor var från Ronneby. Mormor hade en storasyster som hon inte visste om förrän hon var 18-20 år, när de träffades för första gången. Sedan bodde hon i Trelleborg, gifte sig och fick barn. Gunhild gick bort på 1980-talet.

Men åter till bilden: vem ägde båten och vilka är de andra personerna? Det är frågan som Nils-Erik Mårtensson nu vänder sig till TA:s läsare för att få svar på. Har ni en ledtråd så maila till Det var då, red@trelleborgsallehanda.se.