Trelleborg

Vigsel på vikingars vis

Trelleborg Artikeln publicerades

Det blir ingen långresa till ett romantiskt mål för paret Fredrik Karlsson och Simone Kamph som gifte sig på vikingavis på Trelleborgen på fredagen. Paret har nämligen alldeles nyligen fått två tvillingflickor och bröllopsresan går till blöjbytarland.

– Vi ska bara ha en fest hemma, inget stort, vi har ju flickorna att ta hand om, säger brudparet, som båda medger att de är lite nervösa strax före vigseln på Trelleborgen inför en massa främmande människor.

Men det blir en vacker och rörande ceremoni för brudparet som blev utvalt bland annat eftersom Fredrik Karlsson har en speciell koppling till Trelleborgen.

När han var elva år och letade efter mask i en jordhög hittade han en örslev från vikingatiden, en dåtida öronpetare, som kom från just Trelleborgen.

När paret tågar in till tonerna av flöjtmusik står hirden av vikingar på parad och de många vikingaklädda människorna skänker ett skimmer av en sagans värld över bröllopet. Och när brudparet kysser varandra efter vigseln vrålar hirden och slår med svärden på sina sköldar.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), vikingaklädd och med en nyinskaffad snidad trästav i handen, förrättar vigseln.

Han börjar med att berätta att den här helgen på Trelleborgen handlar om både krig och kärlek och att det på lördagen blir vikingaslag, men att det på fredagen är kärleken som står i centrum.

– Kärleken är allt för kärleken, sade Ulf Bingsgård bland annat in sitt tal till brudparet.

Brudparet får med hjälp av borgfrun Ylva Kristian Ekelund att på gammalt vis spinna en livets tråd tillsammans, en tråd som sedan används för att binda samman vigselbeviset. Och ett horn med dricka går laget runt bland bröllopsgästerna så att alla kan dricka brudparet till.