Trelleborg

Vernissage: Öppna sinnet för det oväntade

Trelleborg Artikeln publicerades

Drama och förvåning. Det vill Öppna sinnen skapa med sin sommarutställning.

– Man kan bli arg, gå hem och säga: det är ju inte klokt. Det gör inget, det viktiga är att det berör.

Det säger Bodil Schrewelius vid invigningen av Öppna sinnens sommarutställning Open Minds på Köpmansmagasinet på lördagsförmiddagen. Tillsammans med kommunalråd Ulf Bingsgård (M) har hon klippt det blågula bandet och nu är det fritt fram för de många besökarna att titta runt bland målningar, broderier, arkitekturritningar och skulpturer. Mångfald är ett nyckelord i utställningen.

– Jag letar efter krockar, det är då man reagerar. Det viktiga är att göra det som inte förväntas, att våga. Man ska hela tiden kunna upptäcka nya saker i konstverk, säger Bodil Schrewelius som har hängt konstverken med dramaturgi som ledord.

Framför en akvarell står Lena Lundgren och Birgitta Ericsson och funderar kring motivet. De är båda på sommarbesök på Söderslätt. De har bara hunnit igenom halva utställningen och uppskattar att verken är så olika, men har redan hittat en favorit.

– En textil där borta. Det var så fint djup i den med en liten spets som bildade gärdsgård, säger Birgitta Ericsson.

När första utställningsdagen var över kunde nätverket Öppna Sinnen konstatera att nästan 1000 besökare besökt utställningen och att fem verk sålts, bland annat till London och Norrland.