Trelleborg

Översvämningen orsakade bryggkaos

Gislöv/Smygehamn Artikeln publicerades
Smygehamn på torsdagsförmiddagen.
Foto:Tomas Nyberg
Smygehamn på torsdagsförmiddagen.

Onsdagens översvämning lyfte småbåtshamnarnas bryggor till oanade nivåer, och lämnade flera av dem hängande i farliga vinklar när vattnet väl sjönk undan.

Det var på onsdagseftermiddagen som det ovanligt höga vattenståndet i havet började märkas kring Trelleborg. Då hade SMHI gått ut med en klass 2-varning för hela södra Östersjön.

Hamnarna och bryggorna i Gislöv och Smyge var under torsdagen avspärrade, men inte för att kvardröjande vatten lämnat isgator på många ställen. Man ville undvika risker med bryggor som flutit iväg eller hamnat på sniskan.

Båtbryggorna är nämligen flytbryggor, varav de flesta hålls på plats av någon form av kätting trädd över en pållare.

Konstruktionen ska garantera att bryggan höjer och sänker sig med vattnet. Men lyfts den för högt kan kättingen fastna i upphöjt läge, varpå bryggan blir hängande när vattnet sjunker undan.

Det var vad som hände i småbåtshamnarna i både Gislöv och Smyge, eftersom vattnet nådde nivåer på mer än en meter över det normala. Här och var kortslöts båtplatsernas strömförsörjning och började ryka.

– Jag har aldrig sett värre under mina 21 år på kommunen, sa Greger Persson från Tekniska förvaltningen. Gatuavdelningen fick klippa flera kättingar med bultsax, för att få bryggorna i rätt läge.

Nivåhöjningen under onsdagskvällen oroade många i Smyge och Gislöv, men vattnet började sjunka undan igen innan det hunnit orsaka skador på fastigheter.

Kenneth Olsson från Smygehuks Båt- och segelklubb tog sig ner till hamnen för att inspektera.

– Båten har jag på land nu. Men jag var rädd att hoddan skulle lyftas och flyta iväg, säger han. Den står ju bara på plintar. Tack och lov kom vattnet aldrig så högt upp.

– Som det är nu tror jag att det ser värre ut än vad det är, fortsätter Kenneth Olsson. Bryggorna kan man ju få ordning på igen, även om det nog blir besvärligt.

Även inne i Trelleborg orsakade vattenmassorna problem. I minst en källare vid Strandgatan stod vattnet halvmeterhögt. Strandgatan var delvis avstängd från onsdagseftermiddagen till klockan 7.30 på torsdagsmorgonen. Även Ståstorpsån svämmade över sina bräddar.