Trelleborg

Vattenväxter under Nellies lupp

Trelleborg Artikeln publicerades

Potamogeton perfoliatus, vet ni vad det är? Nähä. Ålnate då? Inte det heller. Fråga Nellie Svensson, elev på Söderslättsgymnasiet. Hon vet.

Nellie Svensson är nyss hemkommen från en resa till Litauen och det internationella vetenskapslägret Weblab science camp. I tio dagar studerade hon och 24 andra ungdomar från Sverige, Danmark, Tyskland, Litauen och Polen det marina livet i Östersjön.

För Nellie Svensson var det vattenväxten potamogeton perfoliatus, ålnate på svenska, som studerades mest.

– Vi undersökte hur olika växten kan se ut beroende på olika faktorer, som salthalt, vågor, djup och konkurrerande växter. Vi upptäckte att växtens utseende kan skilja jättemycket, säger Nellie Svensson.

Syftet med vetenskapslägret var att ungdomar kring Östersjön skulle få prova på att vara marinforskare ett tag. Och även att lära känna varandra över gränserna.

– Tyvärr är inte ungdomar så intresserade av vetenskap, och framförallt inte av marinbiologi. Detta är ett sätt att få ungdomar att testa och se ifall det är något för dem, säger Nellie Svensson som aldrig tvekade att söka till lägret när hon hörde talas om det.

– Jag tyckte det lät kul, och jag tycker marinbiologi är intressant, säger hon.

Det blev en hel del turer på Östersjöns vatten för att ta prover att analysera, men också en hel del intressanta samtal med vetenskapsmän som var med på resan. Något som hon kanske kan ha nytta av i framtiden, till exempel för det projektarbete som hon ska göra det här sista året på gymnasiet.

Men hon lärde sig också en hel del annat på resan.

– Jag lärde mig inte bara om marinbiologisk forskning, utan också om andra traditioner och andra kulturer, säger Nellie Svensson, som skulle kunna tänka sig en framtid som marinbiolog.

– Det är absolut med i tankarna nu.