Trelleborg

Vårmarknad erbjöd grön påfyllning

Trelleborg Artikeln publicerades

Gärdslöv Bybor i och kring Gärdslöv passade på att köpa vårfina växter och andra föremål när byalaget ordnade marknaden i det gamla kulturhuset.

– Det där är tomatplanta. Det ser jag ju. Jag vill gärna ha squash också, säger Mette Andersson och plockar bland Pavla Dbalas växter.

Bordet är fullt av gröna blad i olika former. Allt ser ut att vilja komma i jorden och få blomma upp.

– Och här har du kermesbär också. De är så fina när de blommar, fortsätter Mette Andersson.

Hon bor i Norra Grönby och letar efter växter till sin trädgård. Hennes syster Bodil Andersson har åkt längre för att besöka Gärdslövs vårmarknad.

– Ja, jag bor i Eslöv. Jag är här för att hälsa på min syster och fira valborg, säger hon.

Hon passar även på att köpa lite växter till sin balkong hemma.

Stämningen är god inne i det gamla kulturhuset i Gärdslöv. Besökarna är inte så många, de flesta som rör sig i huset är med i byalaget som arrangerar dagen. Men lite folk kommer och går. De tittar på långa rader av fina kort, tavlor, prydnadsföremål i betong och leksaker. Det bjuds också på bullar, kaffe och varmkorv.

– Jag säljer det som jag har fått in från folk tidigare. Som en mängd hänglås till exempel. Allt går till Röda korset, berättar Inga-Britt Jagerstam.

Byalaget hade hoppats på lite mer folk. Men en konfirmation har blivit prioriterad av folk i byn. Och regnet får nog andra att stanna hemma på lördagen. Byalaget i Gärdslöv är ändå nöjda. Men så är inte detta deras enda arrangemang för våren, tvärtom.

– Nej, vi är nog väldigt aktiva i detta byalag, säger Carl-Gustav Jagerstam.

Populärast är pubkvällarna. Men öppet hus och babyträffar lockar också folk.