Annons

Väntan på LSS-boende påfrestande för familjen

För nio månader sedan tog MS-sjuke Patrik Olssons förhållande plötsligt slut och han tvingades flytta hem till sin mamma och styvpappa, vilket sätter hård press på alla tre.
Kön till LSS-boende i Trelleborgs kommun är rekordlång. Fem månader har gått sedan Patrik Olsson beviljades ett boende och han har ännu inte fått något erbjudande.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2018 • Uppdaterad 14 juni 2018
I nio månader har MS-sjuke Patrik Olsson bott hemma hos sin mamma och styvfar, Ann-Christine Roos och Göran Roos. Väntan på ett LSS-boende tär på familjen.
I nio månader har MS-sjuke Patrik Olsson bott hemma hos sin mamma och styvfar, Ann-Christine Roos och Göran Roos. Väntan på ett LSS-boende tär på familjen.Foto: Tomas Nyberg

I Ann-Christine Roos och Göran Roos vardagsrum står en smal säng längs ena väggen. Sedan nio månader är det den yta som den 41-årige Patrik Olsson kan kalla sin.

– Jag har två kvadratmeter att leva på. Det enda jag kan göra är att sitta ute och röka eller sitta här framför datorn, säger Patrik Olsson.

Annons

När Patrik Olssons relation hastigt tog slut förra sommaren blev han samma dag tvungen att flytta från Malmö och hem till sin mamma och styvfar i deras 70 kvadratmeter stora tvårumslägenhet på Engelbrektsgatan i Trelleborg.

– Vi ville inte att han skulle hamna på gatan. Några månader klarar man av tänkte vi, säger Patrik Olssons mamma Ann-Christine Roos.

Patrik Olsson har haft diagnosen MS sedan 2005 och har successivt försämrats med åren. I dag är han rullstolsbunden, lider av skakningar och behöver hjälp av hemtjänstpersonal minst tre gånger per dag.

Ann-Christine Roos vill att sonen ska få ett boende som är anpassat efter hans behov.  Eftersom badrummet inte är tillräckligt stort för att Patrik Olsson kunna ta sig runt med rullstolen måste han ha assistans för att gå på toaletten.
Ann-Christine Roos vill att sonen ska få ett boende som är anpassat efter hans behov. Eftersom badrummet inte är tillräckligt stort för att Patrik Olsson kunna ta sig runt med rullstolen måste han ha assistans för att gå på toaletten.Foto: Tomas Nyberg

På grund av att badrummet i lägenheten inte är anpassat för en rullstolsburen person måste han larma hemtjänsten så fort han ska på toaletten. Det måste han även när han ska ta sig in eller ut genom grinden som skiljer uppgången till huset från gatan. En hög kant gör att han inte kan ta sig ut själv utan riskera att trilla ur rullstolen.

– En gång satt jag här utanför och väntade på hemtjänsten när det var tio-tolv minus ute. Jag ville inte väcka dem här hemma, säger Patrik Olsson och berättar att det kan ta mellan 15 och 45 minuter innan hemtjänstpersonalen är på plats.

I juli förra året ansökte han hos kommunen om ett annat boende. I början av november beviljades han ett boende med särskilt stöd enligt LSS. Snart fem månader senare har han inte fått något besked om boende från kommunen.

– Jag har ringt och tjatat på dem, men de säger bara ”vi förstår din situation, men vi kan inte hjälpa dig”, säger Patrik Olsson.

–  De säger bara att det inte finns något boende, säger Göran Roos.

Patrik Olssons boendesituation påverkar även umgänget med hans son.
Patrik Olssons boendesituation påverkar även umgänget med hans son.Foto: Tomas Nyberg

Att vara tre vuxna – och en hund – som delar lägenhet och har hemtjänstpersonal som kommer olika tider på dygnet är påfrestande för familjen.

– Jag går upp halv fem på morgonen och då vaknar ju Patrik, sedan blir vi störda när hunden skäller varje gång hemtjänsten ringer på dörren, säger Göran Roos.

Annons

– Hade vi haft en fyra hade det varit en annan sak, ingen av oss tre trivs att ha det så här, säger Ann-Christine Roos.

För Patrik Olsson påverkar boendesituationen även umgänget med hans snart treårige son. Tanken är att sonen ska vara hos Patrik Olsson varannan helg. Men på grund av påfrestningarna som trångboddheten skapat träffas de allt mer sällan.

Sedan i höstas är det högt tryck på LSS-boendeplatser i Trelleborgs kommun. I februari i år stod 14 personer i kö till ett boende. En månad senare har antalet minskat marginellt.

– Just nu är det tolv stycken i kö. Det är historiskt högt, vi har inte haft det trycket innan utan det har kommit nu. Innan hade vi ingen kö, det innebär att man inom en rimlig tid har kunnat få ett boende, eller i alla fall besked om det, säger Marie-Louise Kondrup, avdelningschef LSS i Trelleborgs kommun.

”Den här situationen påverkar även min och Görans relation” säger Ann-Christine Roos.
”Den här situationen påverkar även min och Görans relation” säger Ann-Christine Roos.Foto: Tomas Nyberg

Under 2017 minskade kön tillfälligt under mitten av året och i snitt tog det 57 dagar från beslut till att insatsen verkställdes. Patrik Olsson har vid månadsskiftet mars-april väntat i 146 dagar.

Marie-Louise Kondrup säger att hon inte kan inte kan kommentera det enskilda ärendet i sig. Men hon är väl medveten om problemet i stort.

– Vi jobbar intensivt inom LSS med just boendeformer, både långsiktiga och mer kortsiktiga planer som kan lösa situationen här och nu, säger hon och nämner att det bland annat är nybyggnationer på gång.

Enligt lagen har kommunen sex månader på sig att verkställa ett beslut.

– Ibland är det så att sex månader inte räcker för att det är brist på platser. Jag kan förstå att om man fått ett beslut och sedan inte hör något, att det känns märkligt och skapar en oro. Vi måste bli bättre på att informera den enskilde om att det finns en verkställighetstid, säger Marie-Louise Kondrup.

Hur länge Patrik Olsson kommer att få vänta innan han flyttar ut från sin hörna i vardagsrummet på Engelbrektsgatan går inte att säga.

Annons

– Han får gärna kontakta mig för ett möte. Eller LSS-samordnaren Robert Strandberg som jobbar på att vi ska komma i fas, säger Marie-Louise Kondrup.

Josefine SidhuSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons